0
Herkesin aklına geldiğinde tüylerinin diken diken olduğu durum: telefonun suya düşmesi. Kimse başına böyle bir durum gelsin istemiyor ama geldiği zaman da hazırlıklı olmalısınız. Bu yazımızda telefonunuz suya düştüğü zaman ne yapmalısınız, nasıl müdahale etmelisiniz bunlardan bahsedeceğiz. Değineceğimiz ilk konu ise telefon ıslandığı, suya düştüğü zaman ne yapılmaması gerektiği.

Telefon ıslandığı zaman yapılan en önemli hatalar

  1. Telefon ıslandığı zaman saç kurutma makinasıyla kurutulacağı düşüncesi telefonu daha da bozuyor. Saç kurutma makinasıyla verdiğiniz ısı telefonun donanımına zarar verdiği gibi suyun bütün parçalara yayılmasına neden oluyor ve telefon kurtarılamaz hale geliyor.
  2. Elektrikli süpürgeyle suyun çekilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Elektrikli süpürge telefonun içinde suyu çekemeyeceği gibi önemli donanımlara zarar veriyor.
prinç

Bu iki yöntemi kesinlikle uygulamayın. Bu iki yöntem en sık kullanılan yöntemler ve en büyük hatalar. Telefonun bozulmayacağı varsa bile bozulur. Dikkatli olun ve aşağıdaki önerileri uygulayın. Not olarak belirtmek gerekir ki telefonun suya düşmesi çok önemli sorunları beraberinde getiri ve telefonun bir daha kullanılamama ihtimali ya da tamire gitme ihtimali çok yüksektir. Ama tavsiyeler bir ihtimal işe yarayabilir. İşte ıslak telefona nasıl müdahale edileceğiyle ilgili tavsiyeler;
  1. Telefona su sızdığı zaman hızlı bir şekilde kapatılması ve pilinin çıkarılması gerekiyor. Telefonu kapatın ve pili çıkartın. Telefonun çalışması ve devrelerinde elektriğin dolmaşması, kısa devre ihtimalini arttırır. Pili çıkartarak bunu engelleyin. Ayrıca telefon çalışır haldeyken ısı sonucu içindeki su buhar yapar ve bütün donanımlara ulaşır.
  2. Islak telefonu temiz bir bezle, havluyla ya da suyu çeken narin bir şeyle kurulayın. Dışarda kesinlikle su kalmasın. Telefonun dış tarafı kup kuru olmalı. Hala içeri su girme ihtimalini ortadan kaldırmalısınız.
  3. Telefonun çıkan bütün parçalarını çıkarın. Başta pil olmak üzere, hafıza kartı, simkart belki ön kapak... Ne varsa çıkarın. Arka kapağı açılmayan cihazlar için yapılabilecek Bir şey yok.
  4. Ulaşabildiğiniz her yeri temiz pamuk parçaları ve kulak temizleme çubuğuyla temizleyin. Bütün suyu çekin. Pamuk yapısı gereği temas ettiği her suyu içine çeker. Ulaşabildiğiniz her yerden pamuğu geçirin.
Bu aşamaya kadar ıslak telefona pek müdahale edemedik. Asıl yapmamız gereken ve sorunu çözecek olan kısım bundan sonra. En önemli malzememiz Slica Gel denilen ilginç bir madde. Günlük hayatta kullanıyoruz ama hiç dikkat etmiyoruz. Nemin en büyük düşmanı bu toz telefonuzu kurutacak maddedir. Satılan yerler vardır. Belki evinizde bile vardır. Bazı cisimler ve kıyafetleri nemden korumak için kullanılır. Slica Gel bulup telefonunuz bu tozun bulunduğu bir kaba koyuyorsunuz. İçindeki nem çok kısa sürede yok oluyor.
Slica Gel bulamadım ne yapacağım? Sorusuna cevabımız ise prinçtir. Bildiğiniz gibi tuzlukların içinde nemi önlemek için kullanılan en önemli icat prinçtir. Aynı yöntemle telefonun içindeki suyu ve buharı da yoketmek mümkün. Slica Gel ile aynı mantıkta çalışan bu yöntemi kullanmak için birde vakumlu poşete ihtiyacınız var. Vakumlu poşet havayı yok edeceğinden princin içindeki telefonun kurumasını hızlandıracaktır.

ıslak telefon kurtarma yontemi

Yukardaki iki kuruma yöntemi için 2 güne kadar bekleyin. İki gün telefon bahsettiğimiz iki madde içinde bahsettiğimiz koşullar altında kalsın. Şimdi telefonu deneme zamanı...

İkinci günün sonunda (şafak vakti doğuya bakın :) şaka!) telefonu full şarj etmeniz gerekiyor. Elbette ilk tepki telefonu şarja taktığınız zaman ortaya çıkacak. Telefonun şarj olup olmadığına bakın. Şarj oluyorsa muhtemelen sorunsuz çalışacaktır. Şarj işlemi bitince telefonu açın ve kullanmaya başlayın. Bu yöntemler yüksek ihtimal cihazınızı kurtaracaktır. Kurtaramadıysanız tamirci yolu göründü demektir.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top