0
Çin ekim ayında milli işletim sistemini yayınlayacak. COS adındaki bu işletim sistemi masaüstü sürümü hazır hale geldi. Mobil sürümü de kısa zaman sonra hazır olacak ve kullanılmaya başlanacak. COS'un en önemli amacı Microsoft ve Apple'dan kurtulmak. Özellikle Apple'ın NSA casusluk iddialarından sonra Çin, ülke vatandaşlarının izlenmesi tehlikesine karşı, bu yabancı işletim sistemlerini devre dışı bırakacak.

Yasaklarıyla tanınan ülke Çin, COS'u devreye soktuğu gibi Windows, iOS gibi işletim sistemlerini yasaklayabilir. COS'un devlet desteğiyle yütürülen bir proje olduğunu söylemek gerekiyor. Bu Çin'in ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor.

Proje kapsamında çalışan mühendisler arasında anlaşmazlıklar çıksa da proje yakın zaman içinde piyasada olacak. Bizim bu haberi yapmamızın nedeni ise her ülke için gerekli olduğu. Windows kullanım oranlarına baktığımız zaman Microsoft'a muhtaç olduğumuz bir gerçek. Ülkemizde Pardus gibi bir proje yürütülüyor. Devlet dairleri için Linux tabanlı bu işletim sistemi geliştiriliyor. Ayrıca sizde bu işletim sistemini kullanabilirsiniz. Destek için Pardus...

Çin kendi işletim sistemini kullanacak

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top