2
Ülkemizde gün geçmiyorki bir site daha yasaklanmasın. İnanın her gün sayamayacağınız kadar site yasaklanıyor. Kullanmadığınızdan ya da ilgi alanınıza girmediğinden bunlardan haberiniz olmuyor; ama Twitter ve Youtube baskıcı yönetim nedeniyle yasaklandığında herkesin haberi oldu, büyük ses getirdi. İnanın internet üzerinden yayın yapan herhangi bir şeyi yasaklamanın imkanı yok, tamamen internetin fişini çekmediğiniz sürece ya da yasaklanan içeriğin bulunduğu serverı kapatmadığınız sürece.

Android üzerinden Twitter ve Youtube girmek

Bir çoğunuz bilgisayarınızdan yasaklanan, Twitter ve Youtube'a girebiliyorsunuzdur. Giremeyenler için Zenmate uygulamasını tavsiye ediyoruz. Bilgi için linkte tıklayın. Elbette bu bilgisayarlarınız için geçerli bir yöntem. Zenmate'in Android uygulaması evcut ama ücretli ve ücretsiz kullanımda sınırlama var. Şimdi Android ve IOS ile Twitter ve Youtube başta olmak üzere yasaklanan bütün sitelere nasıl gireceksiniz çok basit bir şekilde anlatacağız. Android üzerinden anlatalım; ama uygulamanın bulunduğu bütün işletim sistemi mağazalarında uygulama aynı şekilde kullanılıyor.

Orbot: Proxy with Tor

Android mağazasında ücretsiz bulabileceğiniz bir uygulama olan Orbot, dünyaca ünlü TOR altyapısını kullanıyor ve sizin için her yeri erişilebili yapıyor. Orbot Google Play sayfasından uygulamaya erişebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

orbot android uygulamasıOrbot size ne sağlar?

  • Güvenlik,
  • Özel hayatın gizliliği
  • Sohbet mesajlarının gizliliği
  • Uygulamalarınız için mahremiyet
  • Kolay kullanım, kullanıcı dostu arayüz
  • Resmi bir uygulama
  • Root erişimiyle gelişmiş özellikler
Kısa kısa hepsini açıklamak istiyorum; çünkü bu uygulamaya güvenmenizi istiyorum. Youtube'un yasaklanmasından sonra elimi kolumu bağladılar. Bende Android cihazımdan Youtube erişmenin yolları hakkında geniş bir araştırma yaptıktan sonra en güvenilir ve stabil çalışan ve ayrıca ücretsiz olan bu yolu buldum.

orbot android uygulamasıOrbot güvenlidir.

Orbot'u Android cihazınızda kullanmaya başladığınız zaman özel hayatınızın korunduğundan emin olabilirsiniz. Orbot'un çalışma mantığını anladığınızda, bağlantınızın kimse tarafından takip edilemeyeceğiniz ya da edilmesinin inanılmaz zor olduğunu anlayacaksınız. Orbot, internet bağlantınızda, uygulamalarla kurduğunuz bağlantılarda örn: Twitter, Youtube) ve sohbet mesajlarınızda (örn: Facebook Messenger) size gizlilik sağlar.

Kullanıcı dostu arayüzü

Orbot'un kullanımı çok kolaydır. Aktif bir internet bağlantısı olması yeterli. Uygulamayı çalıştırdıktan sonra ekranda çıkan büyük butona basılı tutun. Bu kadar. Artık bağlantınız güvenli ve her yere erişebilir durumdasınız.

Resmi bir uygulama

Orbot Android uygulaması, TOR projesinin resmi bir uygulamasıdır. TOR hakkında bilgi almak için https://www.torproject.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Destekçilerinin çok olduğunu ve geliştirilmeye devam ettiğini bu sayfadan görebileceksiniz.

Root erişimli cihazlarda Orbot Android uygulaması

Eğer cihazınızın root erişimi varsa, uygulamanın kullanılabilirliği biraz daha artıyor; ama rootsuzda kullanılabiliyor. Universal Mode dedikleri root erişiminde, hangi uygulamanın Orbot ile bağlanacağını hangilerinin bağlanmayacağını seçebiliyorsunuz.

TOR nasıl çalışır?

Orbot'un çalışma şekli elbette TOR'unkiyle aynı. https://www.torproject.org/ adresinde çalışma şekli ile ilgili detaylı bilgiyi bulabilrisiniz. Bizde işin Türkkçesini anlatalım. Tor ile bağlantı kuran cihaz sizin rastgele bir yol izleyerek hedefe ulaşır. İnternet bağlantınızı bir yol olarak düşünelim. Sizin bilgisayarınızdan yola çıkıyorsunuz. Sonra tor nod denilen rastgele bir serverla bağlantı kuruyorsunuz. Ordan çıkıyor ve yine rastgele bir tor nod ile bağlantı kuruyorsunuz. Yine aynı işlemi tekrarlıyorsunuz. Kimliğiniz birden fazla gizlendikten sonra hedefe ulaşıyorsunuz. Yani sizin nereden oraya geldiğinizin bulunması inanılmaz zor. Tor nod ile kurulan bir kaç bağlantının hepsi şifrelenerek sizin bağlantınızı koruyor. Sadece hedefe giden son nod çıkışı bağlantınız şifrelenmiyor. Bu durum size inanılmaz bir gizlilik sunuyor. Görselde anlattığımı görebilirsiniz. Yeşil bağlantılar şifreli olanlardır. Kırmızı bağlantı şifresiz olandır. Siz ok yönünde bağlantı kuruyorsunuz.

orbot android uygulaması çalışma şekli

Orbot'u neden kullanmalıyım?

Orbot'u erişimi yasaklanmış her türlü siteye girmek için kullanabilirsiniz. Orbot'u sadece siteler yasaklanınca kullanmanıza gerek yok. Telefonunuzdan banka işlemleri yapıyor ve bağlantınıza güvenmiyor musunuz? Toplumun kullandığı (kütüphane wireless) bğlantıları kullanıyorsanız, gizliliğinizi sağlamak için Orbot kullanılabilir. Orbot, telefonunuzda bulunması gereken bir uygulamadır.



İlgili - Orbot: Proxy with Tor

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

  1. Çıkış nodeleri takip edilebilir. Tor %100 güvenli değildir. Bankacılık işlemleri için kesinlikle iyi bir yöntem değil ayrıca bir çok bankada yurt dışı erişimi kapalı açılması son derece riskli. Orbot sadece yasaklı sitelere erişim için kullanılmalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banka işlemleri konusunda yorum yapacağım. Burda kastedilen ortak ağların güvenliği hususudur. Kafe ve havaalanı gibi ortak wifi kullanılan, ücretsiz erişilebilen internet bağlantılarından banka işlemi yaparken orbot güvenlidir. diğer güvenlik meselesi özel hayatın gizliliği ile ilgili ve nodların takip edilmesi konusunda haklısınız. ama tor'un en iyi yanı da burası. farklı 3 -4 serverdan sonra hedefe gittiği için takip işlemini zorlaştırıyor.

      Sil

 
tic
Top