0
Atmosferdeki karbondioksit oranı arttıkça okyanuslardaki asitlenme de artıyor. Okyanus tabanlarındaki volkanik haraketler de okyanusların asitlenme oranını arttırıyor. Bilim adamlarının verdiği bilgilere göre günde 24 milyon ton karbondioksit okyanuslar tarafından emiliyor. Bu durum suyun yapısını bozuyor. Dengeyi bozan ise yine insan oluyor. İnsan faliyetleri karbondioksit salınımı gereğinden fazla olduğundan asitlenme düzeyide artıyor. Bu durum suyun kimyasını bozuyor ve okyanusları yaşanmaz hale getiriyor.

Bu gidişle kısa süre içinde okyanusların doğal güzellikleri olan mercanların yarısının yok olması söz konusu. Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden yapılan açıklamada durumun yosunlar için sevindirici olduğu; ama bu hızlı değişim bir çok canlıya pahalıya mal olacağı söylendi. Değişimin hızlı olmasının sebebi yine insan. Doğanın dengeyi sağlamasına fırsat vermediğimizden bir çok canlı zarar görüyor.

Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden yapılan açıklamada ilginç bilgiler verildi. Okyanuslardaki asitlenme oranı sanayi inkilabından öncesine göre %170 oranında artmış. Bu durum insan faktörünün etkisine dikkat çekiyor. İşin kötü yanı ise karbondioksit dengesizliğinden kaynaklanan bu zararları telafi etmenin bir yolu yok. Doğa kendi seyrinde çalışmaya devam edecek, kendini düzene sokmaya çalışacak; ama bozulmanın hızından kaynaklanan durum nedeniyle tazelenme on binlerce yıl geç gerçekleşecek.

mercanlar tehlikede

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top