3
Twitter'ın üstünde çalıştığı proje çok ilgin. Projeye Avrupa Birliği'nden destek verildiğini bilmesem, yine Twitter'ın gereksiz yatırımlarından biri olduğunu söyler ve neden sürekli zarar ettiğine bir anlam daha yüklerdim; ama Avrupa Birliği'nin Pheme isimli bu projeye detsek vermesi, elbette işlerin rengini değiştiriyor.

Hem iyi hem kötü

Pheme projesiyle Twitter'a eklenecek olan özellik sayesinde hangi Tweet'in doğru hangisinin yalan olduğunu öğrenebileceksiniz. Atılan Tweetler genel manada dört farklı kategoriye ayrılacak. Bunlar; Tahmini Bilgi, Karşıt Görüş, Eksik Bilgi, Kasten Verilen Yanlış Bilgi ( Speculation, controversy, misinformation and disinformation ).

İyi yanından bahsedelim; doğru bilgiye ulaşabileceğiz. İnternetin gerçek sorunlarından biri olan bilgi kirliliğine çözüm olacak nitelikte bir çalışma olacak gibi görünüyor. Şimdi kötü yanlarını verelim; insanları yönlendiriyor belki özgürlükleri kısıtlıyor. Daha da kötüsü, çeşitli güçler tarafından çıkar için kullanılma durumu mevcut. Bu algoritma sayesinde istenilen bilgi istenilen kategoriye konulabilir ki, bir zaman sonra insanlar bu kategorilendirmeye güvendikleri vakit, gerçek ve tamamen doğru olan bir bilgi spekülasyon kategorisinde kasten yayınlandığında, bazı çevreler bundan faydalanacaklardır.

Paronayak mıyız?

Dostlar; ilk etapta Pheme'in çalışma prensibini verelim sonra neden çıkar için kullanılabileceğini daha iyi anlatacağız. Sistem, atılan bütün Tweetleri değerlendirecek ve çeşitli kaynaklardan Tweet'in doğruluğuna bakacak. Buna göre kategorilendirme gerçekleşecek. Şimdi biraz gerig idip gezi eylemlerini hatırlayalım. İnsanlar Twitter'dan haberleşmişlerdir. Elbette eylemler sırasında yanlış bilgiler verenlerin sayısı, suları bulandırmaya çalışanların sayısı da çoktu; ama genel manada Twitter, çeşitli yönetici kesiminin başına bela oldu hatta üst katlardan Twitter'a öfke de kusuldu. Pheme ile bu gruplaşma çevrelerce kendi çıkarları için kullanılabilir. Yani pek paronayaklık sayılmaz.

Bir olumsuz yanı daha var ki bu daha olası. Sistem hakkında detayları tam bilmiyoruz; ama belki farklı kategoriler de eklenebilir hatta bazı kategorilerin gizlenmesi söz konusu olabilir. Bu Tweetlerin görülmemesi anlamına gelebilir. Twitter'ın ve artık proje yönetiminde kim varsa ( destek veren ülkeler ve çevreler ) onların yönlendirmesiyle çeşitli kategorilerin tamamen görülmez yapılması olası. Bununda bir nevi sansür anlamına geldiğini hatırlatmakta fayda var.

twitter pheme projesi yalan makinesi

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

  1. Twitter'a yalan makinesi ekleniyor. Twitter Pheme ile hangi Tweet'in doğruları yansıttığını anlayabileceksiniz. Çok ilginç bir yenilik olduğunu söylemekte fayda var. Proje avrupa birliğinden destek alıyor.

    YanıtlaSil
  2. Akdeniz Üniversitesinin başlattığı bir eğitim kampanyası dünyaya örnek olacak nitelikte. Eğitim engellilerin dokunmatik teknolojileri ve özellikle Android'i nasıl verimli ve tam şekilde kullanabilecekleri ile ilgili. Bu kampnayaya bir göz atmak isteyebilirsiniz...

    YanıtlaSil
  3. Şimdi WhatsApp'a ne olacak. facebook tarafından satın alındı ama akıllarda bir sürü soru var. WhatsApp'ın ücretli olması, yeni reklam modelleri, kapanma ihtimali... Hepsi blog yazımızda....

    YanıtlaSil

 
tic
Top