0
2025 yılında Mars gezegeninde kalıcı! bir koloni kurmayı amaçlayan bir proje, Mars One'ın katılımcıları belli
oluyor. Katılımcılar arasında 6 tane Türk'ün de olduğundan bahsetmek istiyoruz. Dünya genelinde 200 bini aşkın başvurunun gerçekleştiği Mars One projesinde katılımcılar eleme usulu seçiliyor. Direnç, uyum, merak, güven ve yetenek gibi özelliklere bakarak yapılan elemeden önce 2 bin 500 'den fazla Türk aday vardı. İlk elemelerde 6 adet Türk ikinci elemelere kalmayı başardı.

Proje 2025 yılında Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi kurmayı hedefliyor. Neden böyle bir girişim var anlam vermek zor. Günümüze kadar bir çok kez, uzay gezilerinin turizm amaçlı düzenleneceğini duymuştuk. Mars One projesinde böyle bir amaç güdülmüyor. Proje için kar amacı gütmeyen şeklinde bir ibare yer alıyor. Ve koloninin kalıcı olduğuna vurgu yapılıyor. Peki kar amacı gütmezken ve tamamen elverişsiz, yaşamsal belirti olmayan, herhangi bir şey üretemeyeceğiniz ve bununla birlikte sürekli tüketim yapacağınız, havayı üretmek için bile cihazlara ihtiyaç duyacağınız ve doğal olarak yine tüketim yapacağınız bir gezegende kalıcı koloni kurmanın ne manası var?

Konuyla ilgili Sudi Arabistan'dan da daha önce açıklama gelmiş ve yayınlanan fetvada müslümanların Mars'a gitmesi yasaklanmıştı. Bu yasaklama ne kadar doğru bilmiyoruz; ama Mars gibi tamamen ölü bir gezegende koloni kurmak, dünyanın en gereksiz işlerinden biri olabilir. Bir insanın yaşayabilmesi için gerekli tek bir molekülün bile bulunmadığı gezegende insanların yaşaması için bir yer inşa etmek ve buralarda insanları yaşatmak ciddi manada gereksiz bir durum.

2025'e kadar neler gelişir ne keşifler yapılır bilemiyoruz. Bu yazdıklarımız nedeniyle bizi teknoloji ve gelişme karşıtı sanmayın. Eğer böyle bir projeye kalkışılacaksa, ödenekler ilk etapta daha uygun bir gezegen bulmaya adanmalı. Kızıl gezegen yaşamak için uygun bir yer değil. Turizm amaçlı düzenlenen geziler ise heyecan verici olabilir. Herşeye rağmen, bunların konuşulduğu dünyamızda, bilim kurgu filmlerini aratmayacak gelişmelerin yaşanması da bizi mutlu ediyor.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top