0
Düzenli bir uykunun insan sağlığı üzerindeki etkilerini artık hepimiz biliyoruz. Peki ya uyuduğunuz odanın ve uyuduğunuz yatağın ne kadar çok önemli olduğunun farkında mısınız? Bu noktada öncelikle sağlıklı bir yataktan ne anlamamız gerektiğini tartışmamız gerekiyor. Sonuçta insanların uyumak için gerçekte bir yatağa ihtiyaç duymadıkları ortadadır. Son derece insani bir durum olan uyku, insanların yatağa gereksinim duymaksızın uykuya dalabileceklerini göstermektedir. Oysa ki bunun sağlıklı bir uyku olmayacağı da ortadadır. Her ne kadar uyku sisteminin küçük bir parçasıymış gibi görünse de, yatakların sağlıklı bir uyku düzenindeki yerini inkar edemeyiz. İşte bu nedenle günümüzde yün yatakların yerine ortopedik yataklarda uyumayı tercih eden insanların sayısında ciddi bir artış yaşanmıştır.

Üzerlerine yatak konulup yatılan tahta veya metal bir yatak odası eşyası olan karyola, uyku düzeninin sağlanmasında en az yatak seçimi kadar önemlidir. Çünkü zamanla aşınarak gıcırdamaya başlayan, desteksiz ya da fazla sert olan karyola modelleri ile rahat bir uykunun imkansıza yakın olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle bel, sırt, göğüs ve baş gibi bölgesel noktalara eşit baskı yapabilen bir ortopedik yatağa sahip olmak kadar, bu yatağın en sağlıklı şekilde konumlandırılmasını sağlayacak karyola modelinin de sağlıklı bir uykunun vazgeçilmezi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca sadece yatak ve karyolanın değil, kullanılan yastığın da aynı derece önemli olduğunu unutmamalısınız. Özellikle boyun fıtığı olan kişilerin ortopedik yastık kullanmasını öneriyoruz, çünkü yaşam kalitesini önemli oranda düşüren bir sorun olan boyun fıtığı ile ancak bu şekilde yaşamak mümkün olmaktadır.

Ruhsal ve bedensel olan birçok soruna yol açan uykusuzluk problemi, ciddi bir sağlık sorunudur ve yaşanması dahilinde mutlaka bir doktordan yardım almak gerekmektedir. Her ne kadar bu yazıda uykusuzluk probleminin çözümüne yönelik fiziksel önlemlerden bahsetmiş olsak da, bu sorunu bir bütün olarak görüp ele almakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top