1
İlginç bir görsel bilgi tablosuyla teknoloji köşemizi tekrar süslüyoruz. Bu yazı dizimizde dünyada ilk elektrik kullanımını konu alıyoruz. Bir önceki yazımızda dünyanın ilk bataryasından bahsettik. Bu yazımızda dünyanın ilk elektrikli tedavinin yapıldığı Mısır'a gidiyoruz.

Mısır'da ilk elektrik kullanımı

Milattan önce 3100 yılında Mısır'da elektriğin bir rahatsızlık tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Nil'de yaşayan bir elektrikli kedi balığından elde edilen elektriğin 350 volta ulaştığı biliniyor. Bu balık sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılıyormuş. Ürettiği elektriğin insan vücudunun belli bölgelerine gönderilmesi vasutasıyla sinir hastalıkları üzerinde önemli ilerlemeler kaydedilmiş.

Nil'in Şimşeği

Elektrikli kedi balığının fosillerinden elde edilen bilgiler ışığında, bu hayvanın millattan önce 3100 civarında Mısır'da yaşadığı biliniyor. “Nil'in Şimşeği” olarak bilinen bu balık diğer bütün balıkların koruyucusu olarak kabul edilmiş ve Mısırlılar tarafından saygı görmüştür. Ayrıca Antik Mısırlılar bu balığa “Kızgın Kedi Balığı” demişlerdir.

İlk sinir hastalığı tedavi yöntemi

Elektrikli kedi balığı Nil'den alınarak elektriği insan vücudunun belli bölümlerine iletiliyordu. Bu tedavi yöntemi dünyanın ilk sinir hastalığı tedavilerinden kabul ediliyor. Vücuda verilen elektriğin hastalıklı bölgenin acısını dindirdiği söyleniyor. Bu yöntem günümüz tedavilerinin de kaynağı olmuş durumda.

Teknoloji Köşesi: Antik çağda Elektrik – Mısır

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

  1. bu zamanlarda jeneratör yoktu sanırım . Elektrik tarihçesi gibi jeneratör konusunda da bilginiz varsa paylaşımda bulunur musunuz .

    YanıtlaSil

 
tic
Top