0
Elektriğin tarih boyunca ilk nerede kullanıldığını duyduğunuzda sakın yakın geçmiş aklınıza gelmesin. Elektiriğin keşfi ve kullanılması, antik çağlara kadar uzanıyor. Elbette kültürlerin merkezi ve dünya topluluğunun gelişim kaynağı olan ülkemizin de içinde bulunduğu Mezapotamya elektriğin ilk kullanıldığı yerlerden biri.

Mezapotamya'da elektrik kullanımı ile ilgili yayınlanan bir infografikten yola çıkarak size konuyla ilgili bir kaç önemli bilgi vermeyi düşünüyoruz.

Tarihin ilk bataryası Mezapotamya'da bulundu

1936 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkan ve Bağdat Bataryası olarakta bilinen, su testisi, küp şeklinde bir batarya keşfedildi. Keşif Irak'ta yapıldı. Tam olarak ne amaçla kullanıldığı çözülemeyen bu bataryanın pişmiş topraktan yapılan bir kabın ağzının demir bir cisimle kapatılması sonucu oluşturulduğu görülüyor.

Kabın içini üzüm ve limon ile dolduran ilk bataryanın mucidleri, bu meyvelerin asitli yapısından yararlanarak elektrik üretildiği düşünülüyor. Kabın ağız kısmını kapatan demir cismin kabın içine doğru uzandığı ve dış kısmında bulunan çubuğun da elektriği istenilen yere ilettiği biliniyor.

Peki bu icad ne zaman yapılmış? Bilim adamlarının tahminlerine göre bu icad milattan önce 250 yılında geliştirildi. Milattan sonra 224 yılına kadar da kullanıldı. Bu tarihlerin arasında elektrik kullanımının olması bizi cidden şaşırtıyor.

tarihin ilk bataryası

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top