0

Hayatta kalma da para var

Hayatta kalma oyunlarının çok popüler olduğu günümüzde, bir çok yerde Survival MMO diye tabir edilen bu türe bir yeni oyun daha ekleniyor. Hem de oyun dünyasının isim yapmış bir şirketinden. Sony Online Entertainment yeni hayatta kalma oyunu olan H1Z1'ı geçtiğimiz günlerde tanıttı. “Bizimde aklımıza hayatta kalma oyunlarında çok mu para var?” sorusu takıldı.

SOE çok sinsiymiş

İlginç ismiyle H1Z1 biraz DayZ kopyası olmuş. Ama Sony'nin oyun üstünde çok uzun süredir gizli gizli çalıştığını söylemek lazım. Çünkü oyunun alfa veya beta dönemlerine girmeyeceği söyleniyor. Yani zorlasalar oyun yayınlanacak düzeye gelmiş olacak. Bu da oyunun daha yeni bir proje olmadığını ve Sony'nin gizli gizli H1Z1 oyununu bitirdiğini gösteriyor.

Survivala genel bakış

Önceki ismiyle WarZ ses getirmişti; ama hile ve buglardan insanların bıkması sonucu ateşi çabuk söndü. Elbette bu sıralar en çok konuşulan geliştirme aşamasındaki oyun DayZ'ydi. DayZ çıktı ve gerçekten alfa sürecinde satışa çıkarılmasına rağmen inanılmaz satış rakamlarına çıktı ve sektörün hayatta kalma oyunlarına aç olduğunu gösterdi. Bir başka bahsedilmesi gereken oyun Rust da ilginç ve özgün yapısıyla ilgi çekmeyi başarda. Bu oyunda geliştirilme aşamasında, erken erişimle Steam üzerinden sunulsada hatırı sayılır bir satış rakamlarına ulaştı.

h1z1 tanıtım

Bol zombili bir oyun daha h1z1

Bütün bu popüler oyunların ardından bir sürü haytta kalma oyunu çıktı. İnsanlar bir bir deniyor ve herkes açlığını gidermeye çalışıyor. Piyasayı boş bırakmak istemeyen ünlü oyunculardan SOE ise kendi survivalını tanıttı. H1Z1 ismindeki oyunda bol bol zombi göreceksiniz.

h1z1 tanıtım

H1Z1 konusu

Oyunun konusu hakkında açıklama SOE yönetiminden geliyor. “Oyuncuların, tek gerçeğin ölüm olduğu bir dünyada hayatta kalmak için mücadele edecekleri  bir MMO oyun. H1Z1 virüsü insanlığı allak bullak etmiş, geriye ölüm ve yıkımdan başka hiçbir şey bırakmamıştır; dünya üzerinde insanlık yok olmak üzeredir ve hayatta kalanlar virüsün ele geçirdiklerine karşı bir savaş vermektedir.”

Hangi platformlarda oynanacak?

Oyun ilk etapta PC için çıkacak. Ardından elbette PS4 için çıkacak. Yine aynı açıklamanın bulunduğu Reddit hesabında oyunla ilgili bir kaç teknik bilgi de verilmiş. Planetside 2'yi bilgisayarınızda oynayabiliyorsanız, H1Z1'ını da rahatlıkla oynayabilirsiniz.

h1z1 tanıtım

H1Z1 oyun içi bilgiler

Kamera açısı bakımından sizi DayZ gibi özgür bırakacak bir oyun. İsterseniz FPS isterseniz TPS oynayabileceksiniz. Gece gündüz dengesine ve ışık kalitesine dikkat edilmiş. Oyunun ana yapı taşı ise PvP olarak belirlenmiş. Oyunda inşaat mühendisi olup birşeyler inşa edebilecek ve inşa edilen şeyleri yıkabileceksiniz. Crafting konusunda ekip kendine çok güveniyor. Oyun içi binek araçlar hali hazırda oyuna eklenmiş durumda, kontağı çevirmenizi bekliyor. 

Standart haytta kalma oyunlarında olduğu gibi ölürsen herşeyini kaybedersin mantığı h1z1'da da geçerli. Herhangi bir yetenek veya seviye yok. Oyuna “Avlanmak” da eklenecek. Yani kendi yiyeceğinizi yaşayan vahşi doğadan toplayabileceksiniz. Oyun içinde atların kullanılacak olması ise ilginç bir durum. Atlar belkide can yoldaşınız olacak. Oyuna pet sistemi de eklenebilir.

Oyunun satış fiyatı

En önemli kısım bırası ve çok heyecanlı. Oyun ücretsiz olacak. WarZ, DayZ, Rust daha aklınıza kim gelirse hepside ücretli oyunlar. H1z1 ise ücretsiz sunulacak ve bu gerçek manada piyasayı allak bullak edecek bir haber. Diğer oyunlar ciddi manada önlem almalılar; çünkü oyuncu kaybedeceklerine garanti veriyorum. Peki nasıl garanti veriyorum, bu oyun bildiğiniz DayZ kopyası. Açıkcası hangisi hangisinin kopyası değil ki? Standart zombi teması, açlık, savaş, hayatta kalma mücadelesi... Hepsinde aynı durum var ve bu oyunlar ücret bakımından birbirinden ayrılırarsa h1z1 gerçekten iyi iş yapar. Oynaması ücretsiz oyunların piyasayı zorladıkları unutulmaması gereken bir gerçek. H1z1 parayı nasıl kazanacak diyenler için açıklama yapalım: oyun içi içerik satacaklar. Bu durumda umarız P2W bir oyunla karşılaşmayız ki Sony'nin böyle bir hataya düşeceğini zannetmiyorum. Oyunun ekren erişiminin ücretli olması söz konusu. Ama oyun çıktığında ücretsiz olacak. O neden saçma tasarlandı anlamadım. Yakında herşey netleşir.

H1Z1 ne zaman çıkıyor?

Oyunun bir aya kadar Steam üzerinden erken erişime açılması söz konusu. Sürenin uzayacağını düşünmüyoruz; çünkü oyun hemen hemen yayınlanmaya hazır durumda.

İlgili – H1Z1 Reddit

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top