0
Akıllı telefonlar kadar tabletlerde son zamanların, en popüler ve en çok satın alınan cihazlarından. Genel olarak bilgisayar dediğimiz cihaz kategorisinde satışlara bakacak olursak, heryere taşınabilir tabletler daha fazla ilgi çekmeye başladı. Tablet satışlarının, laptop satışlarını geçmesi son zamanlarda teknoloji dünyasında, en çok konuşulan haberler arasında yer alıyor. Bu gelişmeler ışığında tablet satın almayı düşünenler için bir kaç karşılaştırma yapmayı planlıyoruz. İşte serinin ilk karşılaştırması. Apple iPad Air mi almalısınız yoksa Sony Xperia Tablet Z mi?

Neden iPad Air almalısınız?

Depolama kapasitesi

iPad Air'in Sony'nin Xperia Tablet Z modelinden daha yüksek depolama alanına sahip olduğunu biliyor muydunuz? Çok büyük bir fark olmasa inanın karşılaştırmaya değmeyecek bir özellik olurdu. Apple iPad Air 128Gb dahili depolama alanına sahipken Xperia Tablet Z 16Gb dahili depolama kapasitesi sunuyor. Bu tam anlamıyla 8 kat daha fazla depolama alanı demek. Buna karşın Xperia Tablet Z SD kart desteklerken Apple'ın hiçbir cihazında bu özellik yok. Genişletilenilir hafıza açısından Sony Xperia Tablet Z daha avantajlı.

Ekran kalitesi

Apple iPad Air'in ekran kalitesi genel olarak Xperia Tablet Z'den daha yüksek. Çözünürlük özelliği olarak bakacak olursak iPad Air 1536X2048 piksel çözünürlük sunarken, Tablet Z'de 1920X1200 piksel çözünürlük sunuyor. Oran olarak söylersek iPad Air'in %37 daha yüksek çözünürlük sunduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca iPad Air IPS LED ekran ile ön plana çıkıyor. Buna karşılık Sony Xperia Tablet Z'de TFT LED ekran bulunuyor. Piksel yoğunluğu bakımından da iPad Air ön plana çıkıyor. 264 PPI özelliğindeki iPad Air ekranına karşılık, Sony Tablet Z modelinde 224 PPI piksel yoğunluğu sunuyor. Buna rağmen Sony Xperia Tablet Z'nin daha büyük ekrana sahip olması yine aradaki farkı kapatmaya yetiyor. Sony Xperia Tablet Z 10.1” ekrana sahipken iPad Air 9.7” ekrana sahip.

Birkaç fiziksel özellik

iPad Air'in Xperia Tablet Z'den bir daha küçük ve narin olduğunu söyleyebiliriz. Ama çok fazla gözle görülür bir özellik yok. Buna karşın Sony'nin Tablet Z'si iPad Air'den 6 mm daha ince. Bu önemli bir fark. Özellikle tablet ve telefonlarda insanlar incelik konusunda hassasiyet gösteriyor. Apple iPad Air'in 478gr olmasının yanında Xperia Tablet Z ise 495gr. Buda oldukça önemli bir fark.

Neden Xperia Tablet Z almalısınız?

Kamera Flashı

Sony Xperia Tablet Z'nin kamerası bazı insanların çok önem verdiği flash özelliğine sahipken iPad Air'de flash yok. Bu durum kameranın görüntü kalitesinde daha doğrusu daha kaliteli görüntüler elde etme konusunda Sony Xperia Tablet Z'yi ön plana çıkarıyor.

Ram ve işlemci

İki cihaz arasındaki en belirgin farklardan biri Ram özellikleri. Sony Xperia Tablet Z'nin 2Gb ramine karşılık iPad Air'de 1Gb ram bulunuyor. Bu durum Sony Xperia Tablet Z'nin daha akıcı ve sıkıntısız kullanım sunmasına neden oluyor. Daha fazla bellek ihtiyacı duyan uygulamaların daha rahat çalışmasına yarıyor. Sony Xperia Tablet Z'nin işlemci bakımından da iPad Air'den daha üstün olduğunu görüyoruz. Qualcomm APQ8064 Snapdragon Krait Quad-core 1500MHz sahip olan Sony'nin işlemcisine karşılık, Apple A7 dual-core 1300MHz Cyclone (ARM v8-based) işlemci iki cihaz arasındaki farkı ortaya koyuyor. Yine kaliteli bir donanımla Sony Xperia Tablet Z ön plana çıkıyor.

En önemli Ortak Özellikler

Peki iki cihazda bulunan olumlu ve olumsuz özellikler nelerdir? Sony Xperia Tablet Z'de ve iPad Air'de Flash desteği bulunmuyor. Bu iki cihazında ortak dezavantajlarından. Bununla birlikte iki cihazda Bluetooth versiyonu açısından en güncel sürümü kullanıyor. İki cihazda da 100Mbps hız transferi mevcut. Ayrıca iki cihazda aynı wifi özelliklerine sahip.

Son değerlendirme

Bir çok yönden iPad Air, Sony'nin cihazında karşı üstün özelliklere sahip. Fakat açıkça görülüyorki Sony'nin üstün özellikleri kullanıcıların daha çok ilgisini çekiyor. Özellikle Ram ve işlemci bakımından çok daha kaliteli olan Sony Xperia Tablet Z kullanıcıların gözünde ön plana çıkıyor. Fiyat konusunda gelince iki cihazında fiyatları hemen hemen aynı. 1250 lira civarında olan fiyatlarda aynı olunca kullanıcıların tercihi teknoloji devi SonY'den yana oluyor.



Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top