0
Son zamanlarda hack olayları ve siber saldırılarla ilgili çok fazla haber duymaya başladık ki bu durum internetin, bilgisayarların ne kadar önemli bir konumda olduğunu ortaya koyuyor. Artık bir çok bilgiyi bulut serverlarda saklıyoruz ve oralardan bilgiyi alarak kullanıyoruz. Bazı değerli bilgilerimizi de buralarda saklıyoruz ama bulutların, serverların güvenlikleri çok düşük seviyede ve Anonymous gibi hacker grupları bu güvenlikleri aşarak bilgilerimizi çalabiliyor.

Neden yaptığını bilmiyoruz ama Anonymous hacker gurubu bazı internet sitelerinden kişilerin kredi kartı bilgilerine ulaştı ve bu bilgileri internette yayınladı. Bu sitelerin tam listesini yazıma ekleyeceğiz. Ama durumu biraz açıklayalım. Örneğin Amazon'dan alışveriş yaptınız. Bunun için kredi kartı bilgilerini bütün detaylarına kadar vermeniz gerekiyor. Bu bilgileri verdiğiniz zaman bu bilgiler Amazon'un serverlarında bir sonraki ziyaretinizde kullanılmak üzere saklanıyor. Sonra Anonymous gelip bu bilgileri çok basit bir şekilde Amazon serverlarından çalıyor. İşte tam liste... Bu sitelerin herhangi birinden kredi kartıyla alışveriş yaptıysanız kredi kartı kullanımınızı kontrol ediniz. Şüpheli bir harekette hemen kartın kullanımını durdurun.

Amazon
Walmart
PlayStation Network
Xbox Live
Twitch.tv
Origin.com
Hulu Plus
Dell

Liste uzayıp gidiyor ama diğer siteler yetişkin içerikli olduğu için yazmaya gerek duymadık. Bu sitelerden alışveriş yapanların bilgileri çalındı ve internette yayınlandı. Belki herkesin bilgisine erişilememiştir ama yine de tedbiri elden bırakmayın.

Peki bu tür tehlikelere karşı ne yapalım, internetten hiç alışveriş yapmayalım mı? Hayır internette alışveriş yapabilirsiniz ama bunu güvenli şekilde yapın. İlk seçenek sanal kart kullanmak. Kredi kartınızın internet sitesi üzerinden hemen oluşturup hemen silebileceğiniz limitini kendinizin belirleyeceği bir kart oluşturun. Bu kartın bilgileri çalınsa bile herhangi maddi kaybınız olmayacak. Ya da paypal gibi siteleri kullanın. Direk olarak kredi kartı bilgilerinizi vermek yerine parayı paypal üzerinden transfer edin. Bu sizi güvende tutacaktır.


Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top