1
Türkiye’de internet kullanımı günden güne yoğunlaşıyor. Her gün bir çok kişi internet kullanmaya başlıyor. Bir çok kişi sosyal paylaşım sitelerine üye oluyor, e-posta gönderiyor, tweet atıyor… 

TİB, “internetin bilinçli kullanılması ve güvenli internet” konusunda meclis personelini bilgilendirdi. Konu ile ilgili konuşmalar ve sunumlar yapıldı. Yapılan sunumda internetin önemi vurgulanarak, “internetin hayatın bir parçası, eşsiz bir bilgi kaynağı, büyük bir kütüphane, okul, banka şubesi, bilet satış ofisi, mağaza, kötü amaçlarla kullanıldığında suç alete olduğu” belirtildi. 

Türkiye’nin internet karnesi dediğimiz rakamlar şunlar: 1 dakikada; 168 milyon e-posta gönderiliyor, arama motorlarında 694 bin 445 arama yapılıyor, Facebook'ta 695 bin durum güncelleme, 79 bin 364 paylaşım yapılıyor, Flickr'e 6 bin 600'den fazla fotoğraf yükleniyor. Skype'de 6 bin 150 saatten fazla konuşma gerçekleştiriliyor, 11 milyon kişi, massenger'de chat yapıyor, Youtube'te 600'den fazla video paylaşılıyor, 2 milyon kullanıcı online pornografik içerikli videolar izliyor. 
İnternette sadece yararlı şeyler yok. Aynı zamanda zararlı içerikli şeyler de var. bu zararlı içerikler davetsiz misafirlerin eve giriş kapısı olarak tabir ediliyor. 

Türkiye’de interneti en çok kullanan çocuklar ve gençler. Çocukların %85’i Facebook profiline sahip. Facebook’u olan çocukların 3’te 1’i 13 yaşın altında. İnternette bulunan çoğu içerik aldatmaca. Gördüğünüz her kişiye kanmayın, aldanmayın. 

İnternetin güvenlik kullanım kuralları ise şöyle sıralanıyor: 
  1. Kendinizi eğitin, interneti öğrenin. 
  2. İnterneti oturma odanıza taşıyın, zaman sınırlaması yapın. 
  3. İnternet kullanımıyla ilgili kurallar belirleyin. 
  4. Çocuğunuzu uygun bir şekilde uyarın, bağlantıyı koparmayın, çocuğunuzun dolaştığı mecraları bilmeye çalışın. 
  5. Oynadığı bilgisayar oyunlarına dikkat edin, aşırı tepkiler vermeyin. Herşeye inanmaması konusunda uyarın, kişisel ve ailevi bilgileri paylaşmamasını öğütleyin. 
Bu yıl Türkiye’nin internet karnesi bunlardan ibaret.

Yorum Gönder

 
tic
Top