0
Ülkemizde, baskıcı politikalar sonucu internetle ilgili bir çok yasaklama, bizim haberimiz dahilinde veya haberimiz olmadan uygulanıyor. Twitter gibi insanlar için önemli internet siteleri engellenince elbette ki herkesin dikkatini çekiyor. Ülkemizde Twitter yasaklandı. İnsanlar Twitter'a girmenin bir yolunu arıyorlar. Bunun için ilk başlarda Google DNS önerildi. İşe de yaradı; ama o da yasaklandı. Yasaklama konusunda kimseye hesap vermiyor ve kafamıza göre takılıyoruz. Önümüze geleni yasaklıyoruz. Sanki muz cumhuriyetinde yaşıyoruz. İnanların iletişimi, özgürlüğü, istekleri, varlığı kimsenin umrunda değil.

Yandex DNS ayarları

Hükümetin kafasına göre internette uyguladığı yasaklar neticesinde, aslında herhangi bir kanunu çiğnemeyen Google DNS sunucularınıda yasakladılar. Bu yazıyı yazmamızın sebebi ise Google DNS ayarlarını normal hatta da kullanan kişilerin internete erişmede problem yaşamaları. Bu nedenle size Yandex DNS sunucularını tanıtacağız.

Yandex DNS'de 3 farklı mod var

Yandex DNS'nin en önemli özelliklerinden biri farklı kesimlere hitap edebilmesi. Örneğin Yandex DNS ayarlarını sadece yasaklanan sitelere girmek için kullanmak zorunda değilsiniz. Yandex Family DNS sunucularını kullanarak çocuklar için güvenli bir internet sağlamış olursunuz. Kendinizi virüslerden korumak için Yandex Safe DNS sunucuları hizmetinizde. Zararlı içerikle etiketlenmiş içerikleri engelleyerek bilgisayarınızı saldırıdan korur. Son olarakta hiç kural tanımayan Yandex Basic DNS sunucuları var. virüs veya çocuk koruması olmayan sadece yüksek hızlı bir DNS adresi.

Profesyonel DNS hizmeti

Zaten yazının içine koyduğumuz linki kontrol ederseniz, Yandex'in profesyonel bir DNS sitesi olduğunu göreceksiniz. Yandex özenle bütün modları tanıtıyor ve en sonunda da DNS sunucularına bağlantıyı nasıl yapacağınızı anlatıyor. İşin güzel tarafı, bu DNS ayarlarını hem bilgisayarınızda hem de modeminizde kullanabiliyorsunuz.

Yandex DNS sunucu adresleri

Temel DNS sunucu adresleri

77.88.8.8
77.88.8.1

Güvenli DNS sunucu adresleri

77.88.8.88
77.88.8.2

Çocuk koruması olan DNS sunucu adresleri

77.88.8.7
77.88.8.3

DNS ayarlarını değiştirmek

Bunun için iki yöntem mevcut. İlki bilgisayardan hallediliyor. Görseller yardımıyla size bunu anlatmaya çalışacağız. Umarım faydalı olur.


  • Denetim Masası'na girin
  • Ağ ve İnternet sekmesi altındaki "Ağ Durumu Ve Görevlerini Görüntüle" sekmesine tıklayın

dns ayarları nasıl değiştirilir

  • Karşınıza çıkan sayfada, sol tarafta bulunan "Bağdaştırıcı Ayarlarınızı Değiştirin" linkine tıklayın.
dns ayarları nasıl değiştirilir

  • Karşınıza gelen sayfada bağdaştırıcınıza sağ tıklayarak "Özellikler" kısmına girin. Burda şuna dikkat etmek gerekiyor. Örneğin bir laptop hem wifi hem de kablolu bağdaştırıcıyı görebilir. İsterseniz ikisini değiştirebilirsiniz.
dns ayarları nasıl değiştirilir

  • Karşınıza gelen küçük sayfada, "İnternet Protokol Sürüm 4" kısmına çift tıklatın.
dns ayarları nasıl değiştirilir



  • Son aşamamız; karşınıza gelen sayfada görselde de gördüğünüz gibi, "Aşağıdaki DNS Sunucu Adreslerini Kullan" kısmını işaretleyip verdiğimiz DNS ayarlarını sırasıyla giriyoruz.
dns ayarları nasıl değiştirilir


Bu aşamadan sonra tamam deyip ilgili denetim masası sayfalarını kapatıyoruz. Tarayıcınızı yeninden başlatırsanız daha sağlıklı olacaktır.
Modem DNS ayarlarını değiştirmek

Modeminizde DNS ayarlarını değiştirmek istiyorsanız Yandex DNS'nin bunun için hızlı yolları var. Belli modemler için uygulanabilen bu yolları kontrol etmek için http://dns.yandex.com/#wifi adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili - Yandex DNS

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top