0
Rusya’nın akıllı telefonlarda kullanılmak için mobil işletim sistemi geliştirdiği açıklandı.
Rusya, teknoloji dünyasında adından söz ettirmeye devam ediyor. Güvenlik yazılımları Kaspersky, arama motoru konusunda da Yandex gibi dev şirketlerle adından söz ettiren Rusya, bu kez de mobil işletim sistemine gözünü dikti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Haberleşme Bakanı Nikolai Nikiforov, Finlandiya merkezli Jolla firması ile görüştüklerini açıkladı. Bakan, Sailfish tabanlı mobil bir işletim sistemi geliştireceklerini ifade etti.
İOS ve ANDROİD'e rakip olacak
Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Sailfish tabanlı geliştirilecek mobil platform, Rusya’nın kendi bağımsız işletim sistemi olacak. Rusya’da mobil cihazlarda yüzde 95 oranında iOS ve Android işletim sistemi kullanılıyor. Yeni işletim sisteminin hizmete sunulması ile beraber 2025 yılında bu oranın yüzde 50’ye indirilmesi planlanıyor.
Nikiforov’un açıklamalarına göre işletim sistemi Finlandiya, Çin ve Rusya ortaklığı ile geliştirilecek. Uzun vadede bu ortaklığa Kuzey Afrika, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin katılabileceği de belirtiliyor. 2011 yılında kurulan Jolla firması akıllı telefon ve tablet üretiyor. Nokia’dan ayrılan bir grup çalışan tarafından kurulan şirketin hissedarları arasında Çinli ve Rus yatırımcılar var.
Bilişimde ABD'li firmaların hakimiyeti
Bilişim sektöründe ABD’li firmaların hakimiyetine son vermek isteyen ülkeler kendi işletim sistemlerini geliştirmeye çalışıyor.
Türkiye'nin çalışmaları
Türkiye’de de ‘milli işletim sistemi’ olarak duyurulan Pardus ile ilgili çalışmalar devam ediyor.



Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top