0
Bu yazımızda sizler için “en ucuz sabit diski nasıl satın alırsınız?” konusunda bilgi vereceğiz. Geçmiş dönemlerde uzak doğuda yaşanan afetler, felaketler, deprem ve seller bilgisayar ve donanım sektörünü çok etkiledi. Bu kötü olayların yaşandığı dönemde sabit disk (harddisk) fiyatları inanılmaz arttı. Bundan sıkıntı çekenler ve hala fiyatların yüksekliğinden şikayet edenler için basit bir alışveriş rehberi yapmaya karar verdik.
Bu yazıda “sabit disk alırken nelere dikkat etmelisiniz?” konusu detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Kullanmak için en uygun sabit diski bu yazıyla bulabilirsiniz.

En ucuz sabit disk hangisi?

Harddisk alırken bir kaç şeye dikkat etmelisiniz;
  • Kapasite
  • Bağlantı tipi: SATA
  • Hız ve performans için dönüş hızı
  • Performans için önbellek
İlk önce nasıl bir sabit disk aradığınızı bilmelisiniz. Bunun için size basit bir şekilde hemen üstteki maddeleri açıklamamız gerekiyor. Bütçenizi ona göre belirlemeli ve en ucuz sabit diski ona göre seçmelisiniz. Bu açıklamalarla bizde bulabileceğiniz en ucuz sabit diskten örneklerle size açıklamaya çalışacağız.

SAMSUNG ST160DM000 160GB 3.5 inc Sata Disk

internette bulabileceğiniz en ucuz sabit disklerden biri olan bu ürün şu sıralar 55 ile 65 liralık fiyatıyla dikkat çekiyor. Buradan ürünü satın almak için bir yer bulabilirsiniz. Bu ürün üzerinden yukarıdaki maddeler açıklamaya başlayalım.

Kapasite

Sabit diski kullanım amacınız kapasitenizi belirlmenize yardımcı olacaktır. Çok oyun oynayan ya da arşiv yapan insanlar için yüksek kapasiteli harddiskler gerekirken sadece internet için bilgisayar kullananlar için ya da çok az depolama alanına ihtiyaç duyanlar için verdiğimiz ürün çok işe yarayacaktır. 160Gb kapasitesi ile en az kapasiteye sahip olan ürün bir çok insana yeterli geliyor. Kapasite arttıkça fiyat artar.

Bağlantı tipi

Eski anakartların eski sabit disk bağlantıları bulunur. PATA gibi. Yeni anakartlarda ise SATA bağlantıları vardır. Bu nedenle sabit diskinizin SATA olduğundan emin olun. Çünkü diğer bağlantı tipleri artık kalmadı. Eski sabit disk bağlantılarının daha düşük hızları olduğundan zaten işinizi görmeyecektir. SAMSUNG ST160DM000 sabit diskin SATA II bağlantısı mevcut. Bu günümüzde popüler bir anakart – sabir disk bağlantısı ve hızlı.

Dönüş hızı

Sabit diskin performansını belirleyen en önemli etmenlerden birisi de sabit diskinizin dönüş hızıdır. Piyasadaki sabit disklerin dönüş hızları yavaştan hızlıya şu şekilde sıralanabilir. 5400 RPM, 7200 RPM, 10000 RPM. Bu hızlar zaman içinde artacaktır elbette ama piyasada şuan en çok kullanılan sabit disklerin hızı 7200 RPM olarak belirlenmiş. Hız arttıkça fiyat artar. SAMSUNG ST160DM000 sabit diskimizin 7200 RPM dönüş hızı var. yani piyasa standartlarını karşılıyor.

Ön bellek

En önemli detaylardan birisi ön bellektir. Sabit disklerin çalışma prensibi şu şekildedir. Bilgisayar için bilgiler ilk önce sabit disk ön belleğine alınır ve oradan sonra işlem yapılır. Bu hız için önemli bir aksiyondur. Bilgilerin sürekli ön bellekte tutulması, bilgisayarın hızını etkiler. Bu nedenle sabit diskimizin ön belleği ne kadar büyükse o kadar iyi bir performans sergiler. Piyasada sabit disklerin ön bellekleri şu şekildedir. 8 Mb, 16 Mb, 32 Mb, 64 Mb... Ön bellek boyutu arttıkça fiyat inanılmaz artar. Bizim sizlere tanıttığımız SAMSUNG ST160DM000 ürününde ön bellek en düşük olandır. 8Mb. Ev kullanıcıları için bu hız yeterli olup, daha yüksek performans isteyenler daha yüksek ön bellekli sabit diskler almalıdır.


Ürünü internette araştır

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top