0
Avrupa birliğinde yasalaşan “İnternette Unutulma Hakkı” kapsamında iki dev arama motoru kendi link silme formlarını paylaştı. İlk adım atan Google olmuştu. Google'ın zaten böyle bir uygulaması Webmaster Araçlarından vardı. Fakat formu daha basit hale getirmişler. Google Türkiye dahil bir çok ülkeye kendi dilinde internette kendisiyle ilgili url kaldırma hakkı tanıyor. Bing'te aynı yasa gereği bir form oluşturdu ama içinde Türkiye henüz yok.
İnternette unutulma hakkı nasıl kullanılır?
İstediğiniz forma buradan ulaşabilirsiniz. Bing İçn URL kaldırma FormuGoogle İçin URL Kaldırma Formu. Bu aşamadan sonra Google üzerinden giderek konuya açıklık getirmek gerekiyor. Çünkü zaten ülkemizden Bing üzerinden böyle bir durum söz konusu değil. Google'da ise form doldurma şu şekilde;

Bilinmesi gereken husular şunlardır. Kişiler kendi isimleri ve kendileriyle ilgili olan URLlerin kaldırılmasını talep edebilirler. Başka isim adına yaptığınız başvurular reddedilecektir. Google kaldırma işleminden önce detaylı inceleme yapılacağını resmen duyurdu. Ayrıca formda kişisel bilgilerinizi vermek zorundasınız. Ebeveynler çocukları için avukatlar müvekkillerinden yetki alarak onlar için kaldırma talebinde bulunabilirler.

Formun en önemli kısmı kimliğinizi istiyor olması. Evet formun kabul edilmesi için görsel olarak kimliğinizi forma eklemelisiniz. Kimliğinizin kaliteli bir fotoğrafını çekebilir ya da tarattırıp internete yükleyebilirsiniz. Google sadece gerekli bilgiler kalsa yeterli diyor. Yani url kaldırma ile ilgili olmayan numaralar silinebilir. Ayrıca fotoğraf kaldırma işlemi yapmayacaksanız kimlikteki fotoğrafınızı da silerek gönderebilirsiniz.

Bütün bilgiler girildikten sonra formu gönderin. İnceleme işlemi zaman alabilir. Beklemelisiniz.

Arama Motorlarından URL Nasıl Kaldırılır?

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top