0
Facebook'un yaptığı açıklamaya göre şirket 700 bin kişiyi tam bir hafta boyunca bir deneye tabi tuttu. Bu deney sonuçlarını açıklayan Facebook ilginç verilere ulaşırken, ayrıca araştırma şirketlerine gönderme yapmış oldu. Anketler artık Facebook'tan gerçekleştirilebilir. Ayrıca Facebook üzerinden bir çok deneyin yapılmasının da önü açılmış oldu.

Facebook deneyi konusu

Facebook'un verilerini açıkladığı deneyde kullanıcıların Facebook'ta kötü bir muhabbete ya da söze maruz kaldıktan sonra nasıl haraket ettikleri yönünde inceleme yapıldı. Haber kaynağınızda şiddet içerikli mesajlar ya da görseller gördüğünüzde nasıl paylaşımlar yapıyorsunuz? Facebook'un deney konusu bu.

Sonuçlar

İngilizce sürümü kullanan 700 bin kişiye yakın deneğin verdiği sonuçlar ise insanın duygusal yanını açıklama konusunda önemli veriler içeriyor. Deney sonuçlarına göre haber kaynağında olumsuz duygular barındıran paylaşımlar gören kişi olumsuz bir bakış açısıyla paylaşımlar yapıyor. Olumlu paylaşımlar, pozitif düşünceler gören kişi ise daha mutlu olarak ona göre paylaşımlar yapıyor.

Facebook para kazanmanın bir yolunu daha buldu

Deneyin sonuçları bir yana, bizim asıl ilgilendiğimiz nokta, Facebook'un işi gücü yokken neden 700 bin kişiyi bir hafta boyunca takip ettiği. Bunun en önemli sebebi elbette para. Facebook bünyesinde bulunan üye sayısını değerlendirmek istiyor. Kendisi üzerinden deney ve anket yapılabileceğini bütün şirketlere gösteren Facebook, para kazanmanın başka bir yolunu bulmuş gibi görünüyor. Facebook'a kayıt olurken imzaladığınız kullanıcı sözleşmesinde ise bunların hepsini kabul ettiğiniz için araştırmada yer almama gibi bir durumunuz söz konusu olmuyor.


Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top