1
Rusya kendisinin ilk milli arama motorunu kullanıma sundu. Bu arama motoru “Çeburaşka” isimli Rus internetinin ilk adımı olarak görülüyor. Rusya Amerika'nın kontrol ettiği dünya internet ağından kendini ayırıp kendi sistemini kurma yolunda çalışmalarına hız verdi.

Putin yakın zaman önce Amerika Ulusal Servisi ile ilgili çıkan haber ve iddialar neticesinde yaptığı açıklamada, Amerika'nın internet yoluyla casusluk yaptığını bütün dünyaya ilan etmiş, bu nedenle Rusya'nın bu sistem içinde yer almak istemediğini açıklamıştı. Sonuç olarak Rusya kendi internet ağını kuracak.

Bu projenin ilk adımı olarak şimdilik ilk Rus milli arama motoru açıldı. Sputnik.ru adresli arama motoru, tamamen Ruslara hitap edecek ve devlet yanlısı bir politika izleyecek. Açılış töreninde çeşitli konuşmalar yapıldı ve bu konuşmalarda bu arama motorunun taraflı olacağı açık açık söylenmese de, bu projenin amaçları dile getirildiğinde Rusya'nın ne yapmaya çalıştığı ortaya çıkıyor.

Projenin hayata geçmesindeki tek amaç, Rusya'nın sanal ortamda gücünü yitirmesini önlemek. Rus vekillerden gelen açıklamada Yandex'e de yüklenilerek, ilk etapta, yakın geçmişte yaşanan Rus - Gürcü sorununda Rusya'nın internette yapılan haber paylaşımları ile çok sıkıntıya düştüğü, Rus arama motoru sosya sistemi olan Yandex'in bile Rusya karşıtı haberler yaptığı dile getirildi. Durum çok yakın geçmişte yalanan Ukrayna'da da aynı baskı altında kalan Rusya, aldığı sert ve anti-demokratik önlemler neticesinde güçlü durabildi. Bütün bunlar, Rusya'nın internet ağında söz sahibi olmasını gerekli kıldı ve “Çeburaşka” projesine hız verildi.

Rusya eleştiri almayacağı ve tamamen yanlı haber yapacak sistemler üzerinde çalışıyor. Kendi denetiminde olan bir internet ağı ile de insanların doğru bilgiyi almasına engel olarak ve gerekli zamanlarda insanların internete erişimlerini kolay bir şekilde kontrol ederek, yüksek çıkan sesleri kısmayı planlıyor.

Rusya İnternetini Ayıracak

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top