0
Ülkemizin sinema konusunda konuştuğu son haberler Nymphomaniac filmi ile ilgili. Bildiğiniz gibi film vizyone giremeden yasaklandı. Hatta yasak haberinden sonra bazı üniversitelerde filmin gösterileceği haberleri yapılmıştı. Üniversitelerden yasakçı zihniyet için bir tepki niteliğinde bu karar, Nymphomaniac filminin popülerliğini ülkemiz için biraz daha arttırdı.

Nymphomaniac neden yasaklandı?

Film konu olarak ilginç bir rahatsızlığı olan Joe isimli kadını alıyor. Nemfomanyak: ilişkiye girmeden duramama rahatsız hissetme sorunlarıyla boğulan Joe'nun hayatının bir bölümü filmin ana hikayesi. Joe'nun rahatsızlığından anlaşılacağı üzere filmin konusu biraz açık seçik. Bu nedenle film ülkemizde hoş karşılanmadı. Filmin yasaklanmasıyla ilgili yasal açıklama ise şu şekilde:
“Kamu düzeni, genel ahlak, küçüklerin ve gençlerin ruh ve beden sağlığının korunması, insan onuruna uygunluk ve Anayasada öngörülen diğer ilkeler doğrultusunda değerlendirilen film gösterilmeye uygun görülmemiştir.”

Ünlülerden tepki

Ülkemizin sanat camiası, özellikle sinema sektöründe sanatını icra eden ünlü isimler yasağa tepki gösterdi. Ünlülerimizin özellikle dikkat çektiği husus ise Nymphomaniac filmini yasaklayan kurulun herhangi bir kriteri bulunmaması. Yani aynı ölçüdeki bazı filmler kuruldan geçebiliyorken bazı filmelerin geçmemesi bir bilinmezlik yarattığı için insanları daha çok rahatsız ediyor. Kurulun standartlara göre değil de kafasına göre karar verdiğine işaret ediyor.

Filmin gösterileceği üniversiteler

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sinema Topluluğu (ODTÜ SİTop) , Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü (bü(s)k), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Sinema Topluluğu, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Sinema

Nymphomaniac yasak film

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top