0
Gökbilimciler harika keşifler yapmaya devam ediyor. Dünyadan 2 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bu cisimler bir kütlenin etrafında dönüyor. Keşfedilen cisimlerin boyutlarına ilişkin yapılan açıklamaya rakamsal bir boyut kazandırırsak pek anlaşılmayacaktır. Bu nedenle bildiğimiz cisimlerle ilgili kıyaslama şeklinde bir açıklama yerinde olacaktır. İki farklı karadeliğin etrafında döndüğü bu cisim Güneşimizin bir milyon katı büyüklüğünde bir kütleye sahip sırf bu bilgi bile uzayın ne kadar anlaşılmaz ve büyük olduğunu gösteriyor.

Bildiğiniz gibi karadelikler, güneş ve yıldızların ölmesi sonucunda meydana geliyor. Bir zamanlar iki farklı yıldız olan bu karadelikler ölmüşler; ama hala bu devasa cismin etrafında dönmeye devam ediyorlar.

Ölen Yıldızın Işıkları Dünyaya Ulaştı” yazımızda da ölen bir yıldızın 4 milyar yıl önce ölmesine rağmen, ölürken yaşadığı radyasyon patlamasının daha yeni dünyamıza ulaştığını söylemiştik. Bu yazıda yıldızların nasıl öldüğü ve karadeliklerle ilgili bilgiler de yer alıyor.

iki farklı karadelik keşfedildi

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top