0
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Adalet Bakanlığı vasıtasıyla Youtube'a yazı gönderildi. Yazıda gündeme bomba gibi düşen ses kayıtlarının Youtube'a kim tarafından yüklendiğinin anlaşılması için IP adresleri isteniyor. Bu taleple ses kayıtlarının “Montaj Olmadığı” kabul edilmiş oluyor.

İnternette dolaşan haberlere baktığımızda ses kayıtlarının yüklendiği ülkeler belli oldu. Bilişim Suçları Bürosuna göre ses kayıtları Fransa ve Hindistandan yüklenmiş. IP adresinin talep edilmesinin sebebi ise tam adresi bulabilmek. IP adreslerini biraz açıklayacak olursak; bugün gerçek haytta nasıl ev ve iş yeri adreslerimiz varsa IP adresleride sanal alemde aynı işi görüyor. Size servis sağlayıcı tarafından verilen IP adresiniz, sizin adresiniz oluyor. IP adresinizi bilen bir kişi nerede orutduğunuzu bulabiliyor.

Google, Youtube ile ilgili talebe henüz bir cevap vermedi. Bildiğimiz bir kaç şey var. Google'ın IP adres bilgilerini çok fazla saklamadığı. Youtube kullanıcı sözleşmesini ihlal eden bazı suçlar ile ilgili işlem yapma talebi olması halinde IP adreslerini gönderiyor; ama IP adreslerini sadece 90 gün veritabanında barındırıyor. Google'ın açıklamasına göre bu bilgiler daha sonra geri alınmamak üzere siliniyor.

Ses kayıtları ise Youtube'un sözleşmesini ihlal etmiyor. Yani Google, kendi kuralları çerçevesinde IP adresleri elinde olsa bile adresleri vermeyi reddedebilir. Google şu suçlarla ilgili video yüklenmesi sonucunda talep edilirse IP adreslerini gönderiyor; intihara özendirme, çocuk istismarı, uyuçturucu madde kullanımı ve kullanmaya özendirme, fuhuş ve kumar oynanmasını kolaylaştırmak için yüklenen videolar... Ses kayıtları ve çeşitli kasetler kesinlikle bu kuralların içine girmiyor.

Youtube'tan talep ile ilgili olumsuz yanıt gelirse Youtube'a erişim uzun süreden sonra engellenecektir.

youtube yasaklanabilir

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top