0
İnternet kanunundaki değişikliğin Köşk'e gitmesiyle zaten onaylanacağını biliyorduk. Hükümetin özellikle üstünde durduğu yasaların Köşk'ten geri döndüğü son 10 yılda görülmüş bir olay değil. Neyse konumuz bu değil. İnternet yasa tasarısıyla ilgili bu yazımızda iki konuya değineceğiz; birincisi, A. Gül değişikliği onaylarken şart koydu. İkincisi bu onay ile Cumhurbaşkanlığının siyasi tarafsızlığına gölge düştüğü halk tarafından belli edildi ve Cumhurbaşkanının Twitter hesabı takipçi kaybetmeye başladı.

İnternet yasası değişikliğine şartlı onay

Abdullah Gül yasaya onay verdi ama sakıncalı kısımların değiştirilmesini istedi. Bunlardan birincisi, TİB başkanının yetkilerine kısmen kısıtlama getirilmesi hususunda.
  • Yasa TİB başkanına anında içeriği engelleme yetkisi veriyor.
  • Değişiklik: TİB başkanı içeriği engelledikten sonra 24 saat içinde engellemeyi mahkemeye taşımak zorunda.
Bu değişiklik bir nevi işi kişisellikten çıkartıp, hukuk çerçevesine sokmak için istenmiş gibi duruyor. Zira ülkemizde insanların makamlarını kendi çıkarları için çok rahat kullandıklarını biliyoruz. Bu yasa ile TİB başkanı'da bazı üst düzey kesimler tarafından istenildiğinde çok rahat kullanılabilecek. Zaten yasanın amacı bu. Kimse kişisel hayatın özgürlüğünden bahsetmesin. Bir kişinin özel hayatını korumak için çıkan bu yasa milyonların özgürlüğünü kısıtlayacak. Bahsettiğimiz değişiklikle bunu hukuk çerçevesinde yapacaklar. Yine TİB başkanlığı kullanıma açık bir makam olarak ülkemizde yer alacak.

Verilerin yedeklenmesine kısıtlama

  • İnternet sağlayıcılar tarafından bütün kullanıcıların geçmiş 2 yılın bütün verileri yedeklenecek.
  • Değişiklik: Bu maddenin kapsamı daralıyor.
Kapsamı daralınca saklanacak veriler şu şekilde belirlenmiş; “taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgileri”

Bu değişiklikle yine internet özgürlüğünüz dibine kadar kısıtlanmış durumda. Kendinizi özgür hissettiğiniz internetin bu yasa ile sıkıntılı bir yer olacağını ve çok yakın zaman içinde bu değişiklikler olsa dahi baskıcı ülkelerin seviyesine düşeceğinizi biliniz.

Abdullar Gül'ün Twitter hesabı

Bahsedilmesi gereken bir diğer ve son husus, yasayı onaylaması neticesinde Abdullah Gül'ün çektiği tepki. Gösterilen tepkiye baktığınızda insanlar Abdullah Gül'ün siyasi tarafsızlığına inanmıyor. Atılan Tweetlere baktığınızda A. GüL'ün sadece makamında onay vermek için bulunduğu söyleniyor. İnsanların görüşleri bu şekilde. Haberin bu kısmında önemli olan ise A. Gül'ün Twitter hesabının unfollow edilmesi için kampanya başlatılması. Yasayı onayladığını Twitter'dan duyuran Cumhurbaşkanımıza tepki olarak Twitter hesabı unfollow ediliyor. Bir gecede 90 bin takipçi kaybeden Abdullah Gül'ün Twitter hesabına çok önem verdiği biliniyor. Umarız sayın Cumhurbaşkanımız, bu tepkileri göz önüne alır ve siyasi tarafsızlığı ile ilgili şüpheleri ortadan kaldıracak eylemlere imza atar. Allah yardımcısı olsun...

internet yasa değişikliği onaylandı abdullah gül

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top