0
Mozilla'dan gelen açıklama, Chrome ve IE'yi dena iğneledi. Açıklamanın özellikle IE için haklılık payı var; ama Chrome biraz daha farklı bir konumda diyebiliriz. Mozilla yönetiminden Brendan Eich, Amerika'da büyüyen NSA skandlı ile ilgili bir kaç açıklama yaparak, yakın zaman içinde Chrome ve IE'de NSA kodları yer alacak ve herkes o kodlarla takip edilecek şeklinde eleştiride bulundu.

NSA skandalı nedir?

Yakın zaman önce Alman bir dergi tarafından çeşitli resmi belegelere dayandırılarak ortaya atılan iddialar dünyayı karıştırmaya yetti. İddiaların temelinde Amerikan Ulusal Güvenliği NSA'in, özellikle internetten satın alınan laptopları adresine ulaşmadan topladığı ve içine kendi casus yazılımlarını yerleştirdiği iddia edildi. Daha sonra yine aynı dergi, bu durumun özellikle iPhonelarda da görüldüğü açıklandı. Şimdi Mozilla'da buna benzer bir açıklama yaptı.

Amerikan yasaları haddini aştı...

Amerikan hükümetinin şuan üzerinde çalıştığı yasa hakkında açıklama yapan Mozilla yönetimi, bu yasaya göre hükümet, istediği her programa kendi casus yazılımını gömebilecek, üstelik hiç bir şirket konuyla ilgili bir açıklama yapamayacak. Mozilla bu nedenle yakın gelecekte Chrome ve IE'nin içerisine Amerika'nın casus yazılımlarının eklenebileceği ve herkesin takip edilebileceği söyledi. Bildiğiniz gibi, Google, Microsoft, Facebook gibi dev Amerikan şirketleri daha önce, Amerikan hükümetinin istemesi halinde, her türlü kullanıcı bilgisini paylaştıklarını açıklamış ve bunu kanunlar nedeniyle zorunlu olarak yaptıklarını beyan etmişlerdi.

Açık kaynak kodlu yazılımlar

Mozilla konuya binaen açık kaynak kodlu yazılımların böyle bir tehlikesinin bulunmadığını vurguladı. Geleceğin tek gerçeğinin açık kaynak kodlu yazılımlar olduğuna değinen Mozilla yönetimi, Firefox'un casus yazılımların bir parçası olamayacağını, açık kaynak kodlu olmasının buna engel olacağını vurguladı. Ayrıca kodlarını saklama gereği duyan bütün yazılımları kullanırken iki kere düşünmemiz gerektiği de vurgulandı. IE için bütün söylenenlerin haklılık payı olabilir ama Google eğer Chrome için Chromium'dan farklı bir sürüm kullanmıyorsa, Chrome'un da açık kaynak kodlu olduğunu söyleyebiliriz. En azından Google'ın söylediği bu şekilde. Chrome, açık kaynak kodlu Chromium altyapısını kullanmaktadır.

mozilla chrome ve ie yi eleştirdi

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top