0

Linux Mobil geliyor

Linux'u hayatına ciddi manada almış ve hayat sitili haline getirmiş kişiler için sevindirici bir haber, Ubuntu işletim sistemli telefonlar yakın zamanda piyasada olacak. Canonical'ın Ubuntu Mobil'i telefon üreticileriyle anlaştı. Yakın zaman içinde Ubuntulu mobil cihazlar piyasada olacak.

Ubuntu için, ünlü markalarla anlaştılar

Firma yetkilisinin Cnet'e verdiği röportajla ortaya çıkan bu durum biraz daha bizi meraklandıracak. Çünkü röportajda hangi şirketlerle anlaşıldığına açıklık getirilmiyor. Birkaç tane şirketle anlaşıldığı vurgulanan röportajda, şirketlerin, her gün kullandığımız ürünleri ürettiğini söylüyor. Açıklama neden yapılmıyor bilmiyoruz. Belkide anlaşmanın detayları bunu gerektiriyordur.

ubuntu mobil yakında piyasada

Mobil işletim sistemlerinde rekabet

Mobil işletim sistemi bakımından rekabet bu haberle birlikte hat safhaya çıkacak gibi görünüyor. Çünkü Mozilla piyasaya girdi ve şimdi Linux'ta giriyor. Genel bir değerlendirme yapalım. Android hala mobil işletim sistemi piyasasının lideri. Arkasından iOS geliyor. İOS için işlet hiç iyi gitmiyor. Apple'ın en büyük rakibi Windows Phone oluyor. Bazı bölgelerde iOS'u zorlayan Microsoft, çıkış yakalamış gibi görünüyor. Diğer mobil işletim sistemimiz Blackberry 10; fakat adını ne kadar az duyuyoruz öyle değil mi? Piyasaki yeride aynı şekilde çok düşük bir pay.

Mobil işletim sistemi piyasası kızışacak

Şimdi ise piyasaya iki yeni işletim sistemi daha giriyor. Avrupa'da Alcatel ile satılmaya başlanan Firfox OS ile birlikte şimdi de Ubuntu Mobil rekabeti tavan yaptıracak. Benim kişisel görüşüm ise bu işten açık kaynak kodlu hiçbir işletim sistemi zarar görmez, daha fazla yarar elde eder; ama Windows Phone ve IOS için aynı şeyleri düşünemiyorum. Kendileri belli bir sistemi ve modeli dayattıkları için her zaman daha stabil olabilirler; ama asla bir Android olamazlar. Bu rekabetten olumsuz olarak en çok etkilenecek iki şirkette Microsoft ve Apple'dır.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top