0
Yılbaşı gelirken insanlar birbirlerine ve sevdiklerine ne alacaklarını düşünmeye başladı ve son zamanlarda en
çok kullandığımız alışveriş yöntemi de internet. Bu nedenle uzmanlar internetten dolandırılmamanız için size bir kaç ipucu veriyor. Zaten internetten her zaman alışveriş yapanlar, böyle bir girişimde bulunmak isteyenleri önceden farkedebilir. Ben internetten alışveriş yapmak konusunda bilgili değilim diyenler ise bu yazımızı mutlaka okusun.

İnternet dolandırıcılığı arttı

Son zamanlarda internetten dolandırıcılık hat safhaya ulaştı. Bazı insanlar web sitelerinin birebir kopyasını yapabiliyorken bazılarıda sahte siteler kurup insanları aldatma yoluna giriyor. Bazılarının internetten verdiği siparişler asla eline ulaşmıyor. Bu konuda dikkat etmeniz bir kaç husus var. Bu konuda sizi bilinçlendirmek istiyoruz.

Kendi güvenliğiniz

Özellikle internet bankacılığı ile ilgili kullananlar bilgilerini tam güvenlik önlemi ile korumalılar. Satın alacağınız kaliteli bir internet security programı size, koruma konusunda yardımcı olacaktır. Bununla birlikte sizde şifrelerinizi tahmin edilemeyecek şekilde seçmelisiniz. Unutmamak için bilindik şifreler (doğum günü) kullanmak yapılan en büyük yanlışlardan.

Nereden satın alıyorsunuz?

İnternetten Bir şey satın alırken ilk etapta tam olarak ne satın aldığınızı bilin. Size göndeirlecek olan ürünün açıklamalarını ve varsa kutu içeriğini iyice okuyun. Bu sayede ürün geldiğinde kontrol edebilir ve aldatılmazsınız. Bunun yanında ürünü satın aldığınız yer de önemli. Zira ürünü elinizle kontrol edemediğiniz için tamamen karşı tarafa güvenmek durumundasınız. Bu nedenle bilindik internet sitelerinden alışveriş yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ucuz diye bilmediğiniz sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın.

Güvenli web sayfaları

E-ticaret sitelerinin hepsi çeşitli güvenlik sertifikaları kullanır. Bu sertifikaları kullanmazlarsa zaten kimse o siteden alışveriş yapmaz. Ayrıca kanunen bir zorunlulukta söz konusu. Fakat bu tür sitelerin güvenlik sertifikalarının süresi dolmuş olabilir. Bunları kontrol etmenizde fayda var. SSL denilen bu sertifikalar internet ortamında paylaştığınız bilgilerin (kredi kartı numarası) başkalarının eline geçmesini önler. SSL bilgilerini tarayıcının adres satırının en solunda bulabilirsiniz.

Kredi kartınızın güvenliği

Alışveriş yaptığınız kredi kartınızın diğer kartlarınızdan ayrı olduğundan emin olun. Sadece internet alışverişlerine özel kredi kartı kullanmanız tavsiye edilir ya da kredi kartlarının size sundukları imkanlardan faydalanın. Sanal kart oluşturarak kredi kartınızdan bağımsız bir kart yaratın ve onunla alışveriş yapın. Bu bilgileriniz çalınmış olsa bile insanların bütün kredi kartınızı kullanamamasına yarar. Bu sayede sadece sanal kart içindeki paraya erişilebilir ki orada para bırakmazsanız hiçbir sorununuz kalmaz.

Sahte sitelere girmeyin

Bazıları o kadar iyi kopya site yapıyor ki birbirinden ayırt etmeniz çok dikkat etmenizle mümkün oluyor. Bankaların internet sitelerini birebir kopyalayanlar var. Bu durumda özellikle adres satırına iyice bakıp gerçek site olup olmadığına karar verin. Ayrıca kullanıcı yorumları sizin için önemli bir referanstır. Kişiler bu site hakkında ne demiş inceleyin. Bu işlemleri tamamladığınız zaman alışverişinizi güvenle yapabilirsiniz.



Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top