0
apple logo

Apple uygulama geliştiricileri tehtid ediyor

Apple'dan çok ilginç bir tehdit geldi. Uygulama geliştiricilere, uygulamalarını kısa zaman içinde iOS 7'ye uyumlu hale getirmeleri konusunda uyarı yapan Apple, herkesi şaşırttı. Ancak biraz Apple'ı düşününce pekte şaşırılacak bir durum olmadığını görüyoruz. Yapılan açıklamada 14 Şubat 2014'e kadar iOS 7'ye umulu olmayan uygulamalar ve sahipleri AppStore'da barınamayacak.

Apple baskı yapıyor

Yapılan açıklama Apple gibi bir şirketin karakteristik özelliklerini ortaya koyuyor. Bu güne kadar dayatma ile yönetilen ve üretilen ürünlerin Android'den önce bir geçmişinin olmasına karşın şimdiki durumda ondan geri olmasının tek sebebi bu dayatmacı tutum değil belki ama en büyük sebeplerinden biri. En basit örneklerden biri elbette ki renk konusu. Apple'ın ürünlerinde iki temel renk görüyorduk. Siyah ve beyaz, belki tonları. Senelerce bu anlayışın bozulmaması, bu dayatmacı tutumun sonucudur. Apple, özellikle Nokia ile mücadele edemeyeceğini anladığında ve Android'in bariz üstünlüğünü kabul ettiğinde renkli telefonlar üzerinde nihayet çalışmaya başlamıştır.

IOS 7 kullanımı arttırılacak

Apple, bu tutumunu şimdide uygulama geliştiriciler üzerinde gösteriyor. IOS 7'nin çıkışıyla birlikte hataları gören ve iOS 7'nin kullanılmaz olduğunu anlayan iPhone sahiplerinin iOS6'ya geri dönemeleri sonucunda da bunu engelleyerek, kullanıcılar bu baskıcı tavrını ve dayatmacı tutumunu gösteren Apple, iOS 7'nin kullanılmasını mecbur kılmıştır.

appledan uygulama geliştiricilere baskı ios 7

Telefon satışları arttırılacak

Apple neden bütün uygulamaların iOS 7'ye uygun hale getirilmesini istiyor? Bunun tek sebebi insanların iOS 7'ye beklenilen ilgiyi göstermemesinin yanında eski Apple cihazlarının piyasada hala büyük yer kaplaması. Bütün uygulamalar iOS 7 ile uyumlu olduğunda eski model iPhonelar ( 3G ve 3GS gibi ) bu uygulamaları kullanamayacak ya da kullanırken sıkıntılar yaşayacak. Bu durum ise telefon satışlarını arttıracak.

Mobil işletim sistemlerinde rekabet

Apple'ın yakın zaman içinde bu tutumundan tamamen kurtulması gerekiyor. Kurtulacakta. Çünkü rekabet ortamı özellike Apple için son derece çetin hale geliyor. Windows Phone'da bu rekabet ortamından nasibini alacak elbette. Android'in liderliğini sürdürmesinin yanında FirefoxOS'un piyasaya çıkması ve son olarak Ubuntu Mobil'in de yakın zaman içinde piyasada yer bulacağını düşünürsek, bu tür açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin yanında dayatma usulü yayılan işletim sistemlerinin hiçbir önemi kalmayacak.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top