0
Habere konu olan yıldızın ölümünü bu kadar önemli yapan özelliği ölürken, bu güne kadar yaşlanmış en büyük radyasyon patlamasını gerçekleştirmiş olması. Bilim adamlarının rastladığı bulgular, 4 milyar yıl önce bir güneşin söndüğünü gösteriyor. 4 milyar yıl önce ölen bu güneş patlama ile birlikte evrene ışık saçmış ve bu ışığın dünyamıza ulaşması şu günlere denk geliyor.

Yıldızlarda ölür!

Güneşin ölmesi, yıldızların ölmesi ne demektir, kısaca bahsedelim. Bildiğiniz gibi bizim güneşimiz gibi, bütün güneşler ya da bir enerji kaynağı olarak yıldızlar, enerjilerini kendi içlerinden sağlarlar. Güneşimizin sıcaklığı ve ışığı kendi içinden gelen, yapısıyla alakalı özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Enerji kaynağı olarak bütün yıldızlar aynı özelliğe sahiptir. Bu enerji tükendiği zaman ise, yıldız kendi içinde bükülerek basınçla son zamanlarını yaşamaya çalışır. Akabinde çeşitli etkilerle sönen yıldız, büyük bir patlama ile etrafa dağılır. Oluşan son cisme kara delik denir ve süpernova dedikleri bir görüntü oluşur.

Patlama dünyadan uzak

Bilim adamlarınca yapılan açıklamada patlamanın dünyamızdan çok uzak olduğu için 4 milyar yıllık bir yolculuktan sonra ışıkların bize ulaştığına vurgu yapıyor. Işık hızının şuana kadar keşfedilmiş son seviye hız birimi olduğunu düşünecek olursak, ne kadar uzakta olduğu konusunda bir fikir elde edebiliriz. Bilim adamlarından yapılan açıklamada, ölen yıldızın güneşin 20 katından daha büyük olduğu söyleniyor. Buda aklımıza güneşten daha uzun süre yaşadığı konusunu getiriyor.

Sık sık olmuyor

Yaşanan yıldız ölümlerinin pek sık rastlanan bir durum olmadığına dikkat çeken bilim adamları, 500 milyon yılda bir yıldızların öldüğüne işaret ediyor. Bu konu bizi ilgilendiriyor; çünkü ölen bir yıldız patlayınca etrafına hayalimizin almayacağı düzeyde radyasyon yayıyor. Gama ışın patlaması denilen bu olay, tahminlere göre 1000 ışık yılı uzaklıkta olursa dünyayı kötü etkileyebiliyor. Daha uzak mesafelerde gerçekleşen bu kötü durum sonucu uzaya yayılan radyasyon atmosferimiz tarafından emiliyor. Uzay bilimciler, yıldız ölümleri tarihte yaşandı ve yaşanmaya devam edecek derken sık sık yaşanmadığına vurgu yapıyor ve gelecekte yaşanacak bu olayların, bize denk gelmesi söz konusu değil diyerek bencilce bir tavır sergiliyor.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top