0
Japonya, 66 yıl sonra ordusunu yeniden kuruyor


Japonya, Çin ve Kuzey Kore tehdidine karşı ordusunu yeniden kuruyor. Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana tam anlamıyla bir ordusu bulunmuyor.

Pasifik ve Güney Çin Denizi'nde Çin ve Kuzey Kore ile rekabete giren Japonya, ikinci Dünya Savaşı'nda tamamen yok olan ordusunu 66 yıl sonra yeniden canlandırma ve yapılandırma kararı aldı. Yıl sonuna kadar kesinleşmesi beklenen ara karar onaylanırsa, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri gerçek anlamda ordusu bulunmayan Japonya, 66 yıl sonra tekrar ordu sahibi olacak.

Savunma Bakanlığı'nın onayladığı ara rapora göre Japonya, en uzak sınırlarını korumak için deniz kuvvetlerini güçlendirmeli ve gözlem kapasitesini arttırmalı. Çin ve Kuzey Kore'nin, Pasifik'teki faaliyetleriyle bölge barışını tehdit ettiğinin sıklıkla vurgulandığı belgede, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar için Japonya'nın askeri kapasitesinin "cevap verebilir" düzeye getirilmesi gerektiği söylendi.

Ara raporda, Japonya'nın Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaları yakından takip edebilmesi için gözlem kapasitesini arttırması gerektiği belirtilerek, geniş kapsamlı, yüksek irtifada izleme yapabilen insansız hava aracı kullanımının ve Amerikan deniz kuvvetlerinde olduğu gibi amfibik birliklerin oluşturulmasının değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

SALDIRILARA CEVAP VEREBİLMEK İSTİYORLAR

Japonya'nın, ABD'yle yürüttüğü güvenlik işbirliğinin "esas" savunma politikası olduğunun altının çizildiği raporda, Kuzey Kore'nin nükleer füzelerine karşı, ballistik füze saldırılarına cevap verebilecek seviyeye gelmenin gerekli olduğu belirtildi.

Yıl sonuna kadar kesinleşmesi beklenen ara rapor onaylanırsa, denizaşırı muharebe alanlarında operasyon yapması anayasal olarak yasaklanan ve askeri birlikleri sadece savunmaya yönelik bırakılan Japonya'nın askeri politikalarında uzun vadeli ve ciddi bir değişiklik olması bekleniyor.

ANAYASANIN 9. MADDESİ ORDUYA ENGEL

Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı yıkımın etkisiyle kendisini "barış devleti" olarak tanımlamayı tercih ederek "güç kullanmamak" prensibini sahiplendi. 1947'de yürürlüğe giren anayasanın 9. maddesi ile gerçek anlamda ordu bulundurma hakkından feragat eden Japonya, yine aynı madde ile güç kullanımını kesin bir dille yasakladı.

Savaş sonrası Japonya, ABD ordusu tarafından korunmasını garanti altına alacak bir dizi anlaşma imzaladı. Yapılan anlaşmalar çerçevesinde ABD ordusu, Japon topraklarına konuşlanarak ülke savunma görevini üstlendi. Japonya'nın sahip olduğu Meşru Müdafaa Gücü adlı askeri yapılanması, sadece lojistik destek amaçlı varlık sürdürürken, her türlü saldırı karşısında ülke savunması ABD'nin yetki ve sorumluluk alanında yer alıyor.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top