0
Askerlikte birçok kişinin başına gelmiştir. Nöbete başlamadan önce gözler cam gibi açıktır, ancak nöbet başlayıp beklemeye koyulduğunuzda uyku üzerinize öyle bir ağırlıkla çöker ki nöbet falan aklınızdan çıkar. Bir bakmışsınız dünyanın en kötü yerlerinden bir tanesinde uyuya kalmışsınız. Bu durum hoş bir durum olmadığından çözüm yolu bulunmak istendi. Bakın çözüm yolu ne oldu? 

asker nöbette uyuyamayacak

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cüneyt Bayılmış bir proje yürütüyordu. Biz de şimdi bu projeden bahsedeceğiz. Bu proje askerin uyumamasını sağlayacak. Aslına bakılırsa askeri uyuduğu anda şikayet edecek. Nasıl askeri şikayet eder? Üretilen teknoloji askerin duruş pozisyonunu ve nabzını gerekli yerlere bildirecek. Eğer duruş pozisyonu ve nabız gerektiği gibi değilse asker uyarılacak. Bu şekilde bir şikayet sistemi oluşturulacak. Henüz böyle bir sisteme geçilmiş değil. Ancak üzerinde yoğun bir çalışma olduğunu da sizlere aktarayım. 

Doç. Dr. Cüneyt Bayılmış bu sistemin sadece askeri güvenlik bölgeleri için olmadığını da dile getirdi. Bunun yanında şunları da söyledi: “Askeri güvenlik bölgeleri öngörülse de bu sistem kampüslerde, üniversitelerde, şirketlerde, kısacası güvenlik personeliyle güvenliğin sağlandığı her yerde kullanılabilecek bir sistem. Her yerde nöbet tutan güvenlik güçleri var. Nöbet anında yatabilir, uyuyabilir, bölgenin dışına çıkabilir, saldırı gerçekleşebilir. Bunları önlemek için gerçekleştireceğimiz bir teknoloji olacak. Bu iş için kullandığımız sensörleri daha önce yurt dışından temin etmiştik. Tanesini beş yüz liraya aldığımız sensörleri biz kendimiz yüz liraya üreteceğiz. Bu açıdan özgün ve çok daha uygun maliyetli bir teknoloji olacak.” 

Bu sistem sayesinde askerlerin nöbet esnasında uyuyup büyük tehlikeler yaratmalarına izin verilmeyecek.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top