0
Amazonlarda bile Google ile internete erişebileceğiniz çok önemli ve değişik bir proje geliyor. Google Balon... Orijinal adıyla onu Project Loon olarak görebilirsiniz. Google Balon projesinin en önemli özelliği interneti dünyanın her yerine taşımak. Bunun içinde tamamen doğal kaynaklar kullanılacak. Proje dünyayı internet üzerinden birbirine bağlayacak.

Google Balon Projesi'nden biraz bahsedelim. Devasa balonlara internet için gerekli sinyali yayan bir cihaz ile bu cihazın enerjisini karşılacak olan solar bir sistem entegre ediliyor. Balonlar havalanınca rüzgarın yardımıyla haraket ederken solar sistemin yardımıyla güneşten enerji sağlıyor. Balona entegre edilmiş sinyalin yayılması ve diğer balonlarla bağlantı kurulması için kullanılan cihazda interneti Google ile her yere götürecek.

project loon google balon

Yazıya eklediğimiz videoda anlatılanlar ise balonların büyük olduğu ve tamamen doğal enerji kaynağı tükettikleri ile ilgili. Bu nedenle proje uzun süreli ve mümkün olduğunda masrafsız olacak. Videoda en çok üstünde durulan ve bizi en çok düşündüren konu ise rüzgar. Balonlar gökyüzüne salınıyor ve 20Km yükseklikte seyrediyor. Peki bu balonlar hangi yöne gidecek? Açıklamalar balonların dünyanın etrafında döneceği yönünde. 20Km yükseklikte herhangi bir doğa olayı gerçekleşmediği için balonlar tamamen güvende olacaklar. Ayrıca uçaklarda o kadar yüksekten uçmuyor.

project loon google balon

Balonların nasıl ve nereye haraket edeceğini açıklamaya çalışalım. Google bunun için uzmanlarla çalışmış ve dünyanın rüzgar yönleriyle ilgili tamamen bilimsel verilerden yararlanarak rotalar çizmiş. Balonlar batıdan doğuya doğru seyehat edecek ve tamamen rüzgar gücüyle bunu gerçekleştirecek. Kullanılan teknoloji ve rüzgar durumu saptamalarından çıkan sonuçları değerlendiren Google'ın uzmanları bir balonun sağa giderken diğer balonun başka bir rüzgara kapılıp farklı bir yöne gideceğinden bahsediyor.

Google Balon Tanıtımı



Bu teknolojiden nasıl yararlanılacak diyenler için ise evlerimize yine Google'ın bir cihazını kurmamız gerekiyor. Videoda gösterilen bir çizime göre binanın açık bir alanına monte edeceğimiz bu küçük top şeklindeki cihaz Google balonlarından internet sinyalini yakalayacak. Havadaki balonlar sürekli birbirleriyle bağlı halde dolaşacak. Balonların sürekli beraber olacağı ve bağlantının hiç kopmayacağı yönünde görüşler belirtilmiş; fakat rüzgar buna izin verecek mi bilemiyoruz. Ayrıca balonlar birbirlerine o kadar yakınken ve sürekli aynı yöne eserken nasıl dünyanın her yerine internet verilecek çözemedik. Şu an bu sistem Yeni Zellanda'da test ediliyor. Burdan dünyanın farklı yerleri ve farklı rüzgarlar için farklı balonlar kullanılabileceğini düşünebiliriz. Örneğin Avrupa ve ülkemiz için sürekli rüzgarlar tespit edilip sadece bu bölgede dolanan balonlar havaya salınabilir.

Google Balon Projesi Teknolojik Bilgilendirme



Google uzun zamandır Amerika'da ücretsiz internet ağları kurarak insanları internete bağlıyor ve geleceğine çok büyük yatırımlar yapıyor. Bu yeni teknoloji ise gerçekten geleceğin teknolojisi olabilir ve dünyanın çok işine yarayabilir. Ücretsiz olmayabilir ama heryerden telefonunuzla internete bağlanmanız masraflarınızı -özellikle ülkemizdeki fiyatlara baktığımızda- iyi düzeyde azaltabilirsiniz. Google'ın bu teknolojisini merakla bekliyoruz.

İlgili – Google Project Loon

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top