0
İran adım adım kendisini küresel internetten soğutmaya başladı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, ülke 2013 yılında tamamen küresel internet ile bağlarını koparmayı planlıyor ve sadece ulusal kaynakları içeren ‘’intranet’’ sistemine geçecek. 

Amir Kabir Üniversitesi'nde konuşan İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Rıza Tagipur, küresel internetin bir-iki ülke tarafından kontrol edildiğini ve bunun güvensizlik yarattığını belirtti. Ayrıca yapılan açıklamada kendi hükümetlerinde görev yapan bakanların ve üst düzey bürokratların geçtiğimiz Eylül ayında küresel internet ile bağlarını kopardıklarını açıkladı. 

Bu uygulama vatandaşın birbiriyle özgürce iletişim kurmasını engel olmadığını söyleyen Tagipur ,hükümetin İran halkı için bu sisteme geçeceklerini belirtti. ‘’İntranet’’ sistemi tamamen ‘temizlenmiş’ ve ‘İslami’ bir kurgulayarak daha önce görülmemiş bir ilke imza atacak. 

Peki, İran bu sisteme neden geçme kararı aldı? En başta gelen neden 2010 yılında Stuxnet adlı virüsün İran’ın nükleer programlarına 1000 santrifüje zarar vermiş olması. ABD ve İsrail’i suçlayan İran hükümeti, geçtiğimiz yıl Flame adlı bir virüsün de ünkenin ağ sistemine sızmasını engel olamamıştı. 
İntranet şirket gibi sadece belirli bir kurum içerisinde bilgisayarları yerel ağ(LAN) ve geniş alan ağları(WAN) içeren bir ağ. Böyle bir sistem uygulandığı zaman kullanıcılar bu sistemin dışına çıkamıyor. Küba’da da benzer bir sistem uygulanırken, kullanıcı sayısında son zamanlarda %40’lık bir artış olduğunu kaydederek 11 milyonu kişiyi geçtiği biliniyor.

http://www.10line.net  sitesinde yayınlanmıştır...

Yorum Gönder

 
tic
Top