0
Japonya’ya yaşlılara özel telefon üretildi. Japon GSM operatörü NTT Docomo yaşlı kullanıcıları için onlara özel, kolay kullanabilecekleri bir telefon üretti. 60 yaş ve üzeri kullanıcılar için özellikle üretilen telefon iPhone’a benziyor ve kendine özel uygulamalara sahip. Bu tip bir girişim dünyada ilk sayılıyor.
Rakurak Sumaho yani kullanımı kolay akıllı telefon ismindeki bu yeni cihaz sayesinde yaşlı insanlar daha kolay akıllı telefon kullanabiliyor. NTT Docomo operatörünün çok sayıda yaşlı müşterisi var ve kolay kullandıkları için bu müşterilere sürekli basit telefon satıyorlar. Bundan sonra bu kuralı değiştirerek dokunmatik akıllı telefonlarında kolay kullanılabileceğini gösterdiler.


Telefonun dizaynı istenmeyen tuşlara basılmayacak şekilde düzenlendi. Normal bir akıllı telefondan daha büyük simgelere sahip ve bir tuşa basmak için bastırmanız gerekiyor. Sanki dokunmatik değil de gerçek bir butona basıyor gibi basılması gerekiyor. Bu şekilde yaşlı insanların sık sık şikayet ettiği bir konu olan yanlış tuşlara basma olasılığı düşürülmüş.
Yaşlıların genelde kullanmadıkları özellikler basitleştirildi ve kullanmaları sağlandı. Örneğin telefonun arayüzü sayesinde bir fotoğrafı kolayca görüntüleyebiliyor ya da bir müziği menülerde kaybolmadan oynayabiliyorsunuz. Bununla birlikte yine dizaynda yaşlı insanların yakınlarına ve acil servislere ulaşmaları için basit tuşlar düzenlendi. Bu şekilde örneğin ambulansı aramak isterlerse tek tuşla arayabiliyorsunuz. Söylemeden geçmek yanlış olur, telefonun çok ilgi gördüğü haberleri hızla yayılıyor.

Yorum Gönder

 
tic
Top