0

Disney bilim adamlarının bu keşfi herkesi şaşkınlığa uğratacak. Günlük hayatımızda kullandığımız akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve benzeri cihazların ekranları bildiğiniz gibi dokunmatik. Peki onlar dokunmatikse az sonra anlatacağımız Touche isimli teknoloji nedir siz karar verin.

Çok karmaşık hareketleri bile anlayabilen, bununla kalmayıp cisimleri ayırabilen bir dokunmakit teknoloji düşünün. Katı bir cisimle bir suyu ayırt edebiliyor. Tek parmağın dokunuşu ile bütün bir elin dokunuşunu ayıt edebiliyor. Bu teknolojinin ismi Touche. Peki nasıl çalışır mantığı nedir? Normal bir dokunmatik teknoloji sadece dokunup dokunmadığınızla alakalıdır. Ekrana dokunursunuz ve elinizi hareket ettirirsiniz. Dokunmatik teknoloji bu hareketinizi algılayarak tepki verir.
Oysa Touche normal dokunmatik teknolojiden daha geniş bir frekans aralığına sahiptir. Bu frekans aralığında insan mimiklerini, hareketlerini bile algılayabilir. Daha basit bir şekilde açıklayalım. Teknolojiyi bir koltukta kullandığınızı düşünün. Bu aşamadan sonra o koltuğa oturmak ve yayılmak üzerinden gidelim. O koltuğa oturmakla yayılmak arasında dokunma açısından fark vardır. Touche bunu fark ederek iki olay için farklı profiller oluşturabiliyor. Bunun sonucunda örneğin koltuğa yayıldığınız anda Touche bunu hissediyor ve kendiliğinden açılıp daha rahat hale geliyor.


Sıvıyı bile algılayabilen Touche için örnekler saymakla bitmez sanırım. En anlaşılır örneklerden biride havuza girenleri hissedebilecek olması. Suyu algılayabildiğini söyledik. Suyun içindekileri de algılayabilecek. Suyun içindeki cismin boyutunu algılayıp profil oluşturabilecek. Örneğin yetişkin havuzuna bir çocuk girdiği zaman bunu algılayıp uyarı veebilecek. Teknoloji askeri alanda da çok kullanışlı olacaktır. Bize kalan sadece hayal etmek.

Resimleri inceleyin ve neleri algılayabildiği ile ilgili birkaç örnek görün;










Yorum Gönder

 
tic
Top