0

Cep telefonlarını çaldıranlar dikkat! BTK uyarıyor. Eğer cep telefonunuzu kaybettiyseniz ya da çaldırdıysanız mutlaka BTK Bilgi ve İhbar merkezini arayarak bilgi verin, telefonunuzu kapattırın. BTK bu gibi durumların önemli olduğuna dikkat çekerek geçen sene 32 bin cep telefonunun kaybolduğunu ya da çalındığını bildirdi. Bu sende de geride bıraktığımız günlerde 8 bine yakın cep telefonu kayıp durumda. Geçen sene konu ile ilgili BTK ya 350 bin ihbar yapılmış. Rakamlar cidden korkutucu ama böyle bir durumla karşılaştığımızda yapacağımız en önemli şeylerden biri durumu ihbar etmek.

Yapılması gereken ilk uyarı elbette mutlaka BTK Bilgi Ve İhbar Merkezine bu gibi kayıp çalıntı bilgilerini vermek. Bazıları telefonlarını çaldırdıklarında bu işlemi yapıyorlar ama çok sayıda insan yapmıyor. Aslında durum birazda telefonun değeri ile alakalı. Telefonun çalınmadığını sadece kaybolduğunu düşünenlerin çoğu konuyla ilgili değil oysa durum sandığınızdan çok daha tehlikeli bir hal alabiliyor.


Telefonunuzu kaybetmiş olsanız bile bir yerde birinin eline geçebilir. BTK’ya bildirilip kapatılmayan telefonlar bir suça karışır ve suç aleti olursa telefon sahibi şüpheliler arasına girer. Bu yüzden ister çalınsın ister kaybolsun telefonunuzu bir iki gün içinde bulamadıysanız mutlaka BTK’nın ilgili birimini arayıp IMEI numarası ve kimlik bilgileriniz ile ilgili bilgileri vererek telefonu kapattırın.

BTK ‘den yapılan açıklamada telefonunu çaldıran ya da kaybedenler sadece GSM operatörünü arayarak hattını aramaya kapattırdıkları söyleniyor. Oysa bu girişim hiçbir zaman yeterli olmuyor. Telefonu çalan kişi hattınızı çıkartıp başka bir hat takabiliyor ve telefonu kullanmaya devam ediyor. Bu durum hala tehlikede olabileceğiniz anlamına geliyor.

BTK yurt dışından getirilen telefonlar ile ilgilide birkaç açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada yurt dışından yolcu ile gelen telefonların mutlaka BTK ‘ye kaydettirilmesi gerektiği söylendi. Ülkeye girdikten sonra bir ay içinde kaydı yapılmayan telefonların da kapatıldığı vurgulandı. Bununla birlikte bazı kişilerin yurt dışından gelen telefonları başka kişilerin pasaportlarını kullanarak para karşılığı telefonları kaydettirdikleri haberleri üzerine açıklama yapan BTK durumun sakıncalı olduğu üstünde durdu. Bu tür insanların çoğunun hiçbir kayıt işlemi yaptırmadığını bilmeniz gerekiyor. Paranızı alıp sizi dolandırıyorlar. Hem böyle bir kayıt işlemi yapılsa bile ilerde bir sorun çıktığında hem telefonu kullanan hem de üzerine kayıt ettirilen kişi sıkıntıya düşebiliyor. Bu tür insanlara itimat göstermeyiniz

Yorum Gönder

 
tic
Top