0
İnternetin en zor kısmı bizce şifre belirlemek. İnternetle ne kadar içli dışlı iseniz o kadar çok şifre belirlemeniz gerekiyor. Bugün neredeyse herkesin bir Facebook hesabı var. Bazıları birden fazla hesap kullanıyor hepsi için şifre belirleniyor. Banka hesaplarına internetten erişiyoruz, hepsi için şifre belirlemek gerekiyor. Bunun gibi bir çok alanda bilgilerimizi korumak için şifre belirlememiz gerekiyor. Elbette hackerlarda bu şifreleri tahmin etmek, elde etmek için canla başla çalışıyor. Bu nedenle herkesin bilinemeyecek bir şifre belirlemesi gerekiyor. İşte işin zor kısmı bu ki bazen öyle şifreler koyuyoruz ki biz bile unutuyoruz.

Splashdata isimli şirketin açıkladığı rapora göre geçtiğimiz senenin en düşük güvenlikli yani en çok tahmin edilen şifreleri belli oldu. En düşük güvenliğe sahip şifre "123456" olurken "password" ikinci sırada yer aldı. Yine sıralı rakamlar "12345" ve "12345678" üçüncü ve dördüncü sırada yer aldılar. 5. sırada ise unutmamak için sık sık insanların kullandıkları "qwerty" şifresi oldu. Bunun gibi belli kombinasyonlar insanların aklında çok kaldığı için sık kullanıyorlar. Bu da hesaplarının kolayca hacklenmesine neden oluyor. Şunu hatırlatmakta fayda var. Bir çok hacker bir hesap hacklerken çok yetenekli yazılımlar kullanmaz. Elde etmesi gereken sadece bilgidir. Şifreleri tahmin etmek için ise tahmin yazılımları kullanırlar. Ve bu bahsedilen ve benzeri şifreler ise en çok tahmin edilenler arasında. Kesinlikle bunları kullanmayın.

Raporu yayınlayan şirket siz internet kullanıcılarına şifrelerinizi belirlerken dikkatli olmanızı 8 karakterli bir şifre belirlemenizi ve her hesabınız için ayrı şifre kullanmanızı öneriyor. Düşününce bu gözümüze imkansız olarak geliyor. Farklı amaçlar için kullanılan 3 farklı mailin 3 farklı şifresi olacak, bunun yanında her bir banka hesabınızın internet şubesi için ayrı şifreler belirleyeceksini. Bunları unutmamak imkansız. En önemli güvenlik tedbirinin de şifrelerinizi herhangi bir yere yazmamanız olduğunu unutmayın. Hafızanız en güvenli yeriniz.


Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top