0
Bildiğiniz gibi son zamanların en popüler telefonları ucuz olanlar ve bunlar genelde Çin'de üretiliyorlar. Bir yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için önemli bir noktaya değinmek gerekiyor. Çin'den ucuz telefon çıkmasının en önemli nedeni işçi maliyetinin düşük olmasıdır. Kalabalık ülkelerde durum genelde böyledir. Bu nedenle Apple gibi büyük markaların Çinli şirketlerle anlaşmaları olduğu gibi Çin'de üretilen parçaları mevcuttur. Sadece elektronik cihazlar konusunda yorum yapmak yanlıştır. Büyük spro markalar (Nike) bazı ürünlerini Çin'de üretmektedir.

İşçi maliyetleri düşük olduğundan şirketler Çin'i tercih ediyor ama Çin'den gelen tehlikeli ürünler de mevcut. Çakma diye tabir edilen sahte telefonlar, gerçekleriyle bire bir aynı görünümde olsalarda aynı performansı veremiyor ama asıl dikkat edilmesi gereken konu sağlığa zararları. Kullanılan malzemenin (kanserojen plastik parçalar) kalitesiz ve sağlıksız olmasından ziyade bu yazıda kısaca Sar değerine eğileceğiz.

Sar değeri nedir? SAR (Specific Absorbation Rate) özgül soğurma oranı telefonlar konusunda dikkat etmemiz gereken en önemli husustur. Telefonlar üretilirken en iyi sonuç için insana etkileri test edilerek telefonlar geliştirilmeli ama bu sağlık açısından kötü olduğundan uygulanamaz bu nedenle bilgisayarlarla matematiksel olarak hesaplanır.SAR cep telefonunun yaydığı elektromanyetik güçtür.

SAR değeri yüksek cihazların verdiği zararlar nelerdir? Farketmeseniz de cep telefonları size yavaş yavaş zarar vermektedir. Bu, kalp rahatsızlıklarından, yorgunluğa, görüş bulanıklığından hatırlama sorunlarına, stresten kulak çınlamasına, sersemlemeden bağışlık sisteminin zayıflamasına kadar sorunlara yol açar. Kısa vadede bu sorunlar farkedilemez. Uzun vadede ise önemli hastalıklar görülmeye başlar. Yüksek tansiyon riski artar. Genetik yapı bozulur. Çilt sorunları baş gösterir. Doğurganlığınız azaldığı gibi spermlerde de azalma görülür. Beyne önemli ve zararlı etkileri vardır.

Sar değeri tartışmasız bilimsel olarak kanıtlanmış zararlar veriyor. Bu yazıda anlatmak istediğimiz ise çakma telefonların bu SAR değerlerini önemsemeden üretilmesidir. Normalde ülkeler dünya standartlarını karşılamayan SAR değerine sahip cihazlarını satışını yasaklar. Ama kaçak telefonlar ülkeye yasadışı yollardan girdiğinden satışına engel konuşamıyor. Bu telefonları alarak sağlığınızı tehlikeye atmayın.


Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top