0
Google'ın telefon üreticileriyle yaptığı anlaşma neticesinde üreticiler, Google'a ait 10 uygulamayı telefonda kullanmak zorundalar. Uygulamaları seçmek üreticilere kalmış. Örneğin Google Plus telefonunuzda yüklü geliyorsa bu bahsettiğimiz anlaşmanın neticesidir. Ya da Quick Office telefonunuzda varsayılan olarak yüklüyse sebebi Google'dır.

Gelen haberlere göre bu sayı daha da artacak gibi. Telefonunuzda yüklü gelen uygulama sayısı 20'yi bulabilir. Google, bahsettiğimiz anlaşmada değişiklik yapmayı düşünüyor. Üreticilerin kullanmak zorunda oldukları uygulamaların sayısı 10'dan 20'ye yükselebilir.

Bu durum pek bize zarar vermiyor ama bazı üreticiler telefonlarında yüklü gelen uygulamaların kaldırılmasına izin vermiyor. Kaldırma işlemi root yetkisi verildikten sonra yapılabiliyor ki bu da telefonun garanti dışı kalması demek. Örneğin Google Drive kullanmayan birisi için bu uygulama telefonda boşuna yer kaplıyor.

Google'ın neden bu şekilde bir karar aldığı çok açık. Çok uzun zamandır bütün hizmetlerini birbirine entegre etmeye çalışan Google, Android'i de tamamen diğer hizmetlerle entegre etmeye çalışıyor. Hatta Google'ın Nexuslarda kullandığı Google Launcher, bundan sonra Android cihazların ortak arayüzü bile olabilir. Google'ın en önemli planı bu. Peki bu şekilde Android cihazları tıpkı iOS ve Windows Phone gibi tekdüze yapmayacak mı? Sony, Samsung, HTC gibi markaların kendilerine özgü arayüzleri olmazsa albenileri ne olacak? Hepsini ilerleyen günlerde Google'dan daha fazla açıklama geldiği taktirde cevaplayacağız.



Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top