1
Antik çağda elektrik kullanımını gösteren ilginç infografiklerle bilim yazılarımıza devam ediyoruz. Bu yazımızda antik Yunanistan'da elektrik kullanımını anlatacağız. Milattn önce 600lü yıllarda Yunanistan'da elektrik kullanılıyordu. İşte ilk elektrik ve antik Yunanistan ilişkisi.

Elektrik Yunanca bir kelime

En başta söylenmesi gereken husus, elektrik kelimesinin Yunanca bir kelime olan Elektron'dan geldiğidir. İşin kaynağı zaten budur. Elektrik antik Yunandan daha eski bir geçmişe sahip olsa da ilk defa Mezopotamya'da kullanılmış olsada bu kullanılan şey ilk defa Yunanistan'da isimlendirilmiştir.

Reçine'nin elektromanyetik gücü keşfedildi

Yunanistan'da en önemli gelişmelerden biri, kehribar denilen reçinenin elektromanyetik gücünün keşfedilmiş olmasıdır. Reçinenin hafif objeleri kendine çekebildiği görüldü. Kehribar, saç gibi hafif objeleri yeterli uzaklığa getirdiğiniz zaman kendine çekebiliyordu.

Elektrik balığı

Mısırda olduğu gibi antik Yunanistan'da da elektrik balığı çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldı. Romalılar için etkin bir tedai yöntemi olan elektrik balığı o dönemde çok yaygınlaştı.

Kitaplarda geçiyor

Ayrıca filazof Thales'in hikayelerinde elektriğin bilindiğini gösteren işaretler vardır. Hikayelerde geçen olgular hayal ürünü olmaktan çok uzak bir gerçeğe işaret etmektedir. Elektrik o günlerde biliniyordu.

Uyuşturma için kullanılıyordu

Antik Roma yazarlarının kitaplarında yer verdiği bilgilere göre kedi balığı ve elektirik balıkları ağrıyan bölgeleri uyuşturmak için kullanılıyordu. Bu insanları rahatlatmak konusunda uygulanan bir numaralı tedavi yöntemlerinden biriyidi. Uzun yolculuklarda insanlar bu balıkları ve iletken objeleri yanlarında götürerek hastalıklarına her daim çare oluyorlar ya da uzun yolculuğun verdiği yorgunluğu bu şekilde atıyorlardı.

Antik Yunanistan'ta elektriğin kullanıldığını yazılı kaynaklarda sık sık gördüğümüz için buna kesin gözüyle bakılıyor. Elektirik diğer şehirlerde olduğu gibi o dönemde de Yunanistan'da daha çok tedavi amaçlı kullanılıyordu. Antik çağda elektrik kulllanımı serimizin sonuna geldik. Mezopotamya ve Mısırla ilgili olan kısımları okumadan geçmeyin.

Teknoloji köşesi: Antik çağda elektrik – Yunanistan

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

  1. Teknolojinin tarihinin antik çağa dayandığına mı inanalım şimdi :)

    YanıtlaSil

 
tic
Top