0
Tübitak'ın destekleriyle yerli akıllı telefon ve donanımlarının üretimi yakın zaman içinde başlayacak. Yerli akıllı telefon ve donanım geliştirme ve üretme şimdilik proje aşamasında. Proje Tübitak tarafından destekleniyor. Projeye 17 firma 15 farklı proje ile katıldı ve Tübitak'tan projelerine destek bekliyor.

Tübitak kendilerine sunulan 15 projeyi değerlendirdikten sonra içlerinden en iyi 4 tanesini belirleyip maddi destek sağlayacak. Yakın zaman içinde tamamen yerli akıllı telefon ve akıllı telefon donanımı üretmeye başlayacağız.

Tübitaka sunulan projelerinin toplam bütcesi 32 milyonu geçerken proje kapsamında belirlenen desteklenecek alanlar şu şekilde açıklandı;
  • Engelliler için insan-makine etkileşimine dayalı çözümlerin geliştirilmesi,
  • Mobil cihazlara yönelik donanım ve yazılım için güvenlik çözümleri geliştirilmesi
  • Özelleştirilmiş akıllı mobil cihaz geliştirilmesi
  • Akıllı mobil cihaz kullanımını destekleyen bileşenlerin geliştirilmesi
Bu kapsamda sunulan 15 projeden bakalım hangileri ilgi görecek ve üretim başlayacak.

Şirketlere bu şekilde destek sağlanması elbette çok önemli bir durum fakat bunun çok önceden yapılması gerekiyordu. Piyasa iyice kızıştı ve insanlar fiyat performans ürünlerine yönelmeye başladı. Fiyat performans cihazları da günümüzde sadece Çin'de üretilebiliyor. Ucuz iş gücü ve düşük maliyetler Çin'i bu konuda bir numara yapıyor. Peki ülkemiz bu şekilde piyasanın neresinde olacak? Basit bir örnekle bitirelim; Xiaomi isimli Çinli şirket, son zamanlarda ürettiği telefonlarla piyasayı salladı. Sürekli satış rakamları kıran şirketin en popüler özelliği fiyat performans cihazlar üretiyor olması. Xiaomi Çin dışına çıktı. Ülke dışı ilk satışını Hindistanda gerçekleştiren şirket, yakın zaman içinde Türkiye'de de satış yapacaüını belirtti. Peki piyasa bu durumdayken ülkemiz üreticileri ne kadar dayanabilir?

Son olarak belirtmek gerekirse elektronik cihazlardan alınan gümrük verisi fiyatları inanılmaz arttırıyor. Bugün bir akıllı cihaz Amerika'da 500$'a satılırken ülkemize geldiğinde 1000$ civarında satılıyor. Yerli üretim olduğu zaman gümrük vergisi fiyata eklenmeyeceğinden bu şirketler ucuz Çinli şirketlerle boy ölçüşebilir.

Yerli Akıllı Telefon Üretimi Başlıyor

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top