0

Root nedir?

Android cihazlarla özdeşleşen Root kelimesinin anlamı “kök” demektir. Yani Android'in her yerine erişebilme anlamına gelir. Root ile birlikte bilmeniz gereken bir diğer kavram “Root Yetkisi”dir. Bu yetki size telefonun bütün ayarlarına erişebilmenize olanak tanır.

Root atmak nedir?

Telefon üreticileri üretilen telefonları son haline getirirken telefon için düşündükleri ve istedikleri ayarları yaparak telefonun root kısmını kilitlerler. Bunu yapmalarının sebebi, insanların bilinçsiz olarak bu ayarları derğiştirmesini engellemektir. Bu güvenlik açısından önemli bir durumken aynı zamanda root yetkisiyle bilinçsiz yapılan işlemlerle telefonun bozulması engellenir. “Root Atmak” kavramı ile biz bütün yetkileri elimize alırız.

Root garantiyi bozar mı?

Telefon üreticileri telefonun stabil çalışması için root yetkilerini kimseye vermez ve telefonu kilitler. Siz root
Root Nedir, Root Nasıl Yapılır?atarak bu kilitleri kırdığınızda garanti bozulur. Root atma işlemi telefonun stabil kalması gereken yazılımı değiştirme işlemi olduğundan hiçbir telefon üreticisi bu durumu garanti kapsamı içine almaz. Ama bazıları unroot işlemi ile telefonun tekrar garanti kapsamına girdiğini söylüyor. Bu durum çeşitli cihazlar olmadan anlaşılmaz. Riske girmek size kalmıştır.

Root nasıl atılır?

Bir telefonu rootlamak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler telefondan telefon değişmektedir. Ama genel yöntemlerde vardır. Bazı cihazlar basit bir uygulama ile root yetkilerine kavuşabilirken bazılarında çok uğraşmanız gerekiyor. Telefonunuzun markası ile birlikte root araması yapınız. Doğru sonuca ulaşacaksınız. Genelde cihazların yazılımları rootlu yazılımlarla değiştirilerek root işlemi yapılır. Buna flaşlama denir. Çeşitli flaş tool programlarıyla telefonunuz için özel bir karnel yazılır ve bunu flaşladığınız zaman telefonunuz root yetkilerine kavuşur. Fakat GMD gibi cihazlar ise kendileri için üretilen basit bir uygulama ile tek tıkla rootlanabilir.

Unroot nedir? Nasıl yapılır?

Unroot işlemi ise cihazınızı eski haline döndürmektir. Root yetkilerini tekrar kilit altına almak anlamına gelir. Kişiler bu duruma genelde telefon tamire gideceği zaman ihtiyaç duyarlar. Root yapmak için anlatılan yöntemin tam tersi uygulanarak unroot işlemi yapılır. Yani custom karnel yerine orijinal karneli yüklediğiniz zaman unroot işlemi gerçekleşmiş olur. Yine bazı cihazlar basit bir uygulama ile unroot edilebilmektedir.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top