0
Bir iOS güvenlik uzamanının iddialarına göre Apple, iOS işletim sisteminde gerektiği zamanlarda hükümetler ve ilgili kurumlar tarafından bilgi alınabilmesi için bir açık bırakmış. Apple bu iddiaları yalanlarken geçmişte yaşanan NSA skandalını hatırlatmak istiyoruz. Amerika Ulusal Güvenlik Ajansının dünya çapında bilgisayarlara ve telefonlar kendi yazılımlarını yüklediği ve insanların gizliliklerini ihlal ettiği, insanları izlediği bir Alman bilim dergisinde yayınlanmış ve çok ses getirmişti. NSA'ın yazılım yüklediği cihazlar listesinden Apple'ın cihazları da geçiyordu.

Bu tartışmaların üstüne böyle bir iddia ortaya atılması bizi kuşkuya düşürüyor. Daha önceden çeşitli şirketler ( Google, Facebook, Microsoft ) tarafından yapılan açıklamalara göre Amerika yasaları gereği hükümet isterse şirketler her türlü kullanıcı bilgilerini paylaşmak zorundalar. Bu şirketlere neden Apple dahil olmasın?

Apple'ın aynı konuyla iki kere muhatap olması elbette şüpheleri arttırıyor. Ayrıca Amerika gizli servislerinin insan haklarına ve gizliliğe ne kadar önem verdiğini de biliyoruz?! Bu nedenle içimizde hep bir şüphe olacak.

Apple durumu yalanladı. Biz inanmadık ama sizin içiniz rahatlayabilir diye açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz.

“Apple iOS'un geliştirilme aşamasında gözlem ve kullanıcılardan veri toplama işleminin kullanıcıların gizliliğini ihlal etmeden çalışmasını sağlıyoruz. Bir bilgisayarla bile iOS cihazından gözlem verilerinin alınabilmesi için kullanıcının kilidi açması ve onay vermesi gerekiyor. Kullanıcılar istemeden hiçbir veri paylaşılmaz”

İyi de arka kapı bıraktıysanız, bu kapıdan veri sızdırılması için herhangi bir onaya ihtiyaç duyulmayacağı gibi kimsenin de haber olmayacaktır. Açıklama gereksiz ve mantıksız olmuş.

Apple NSA ile ortaklık mı yapıyor?

Apple iOS'ta Arka Kapı Bırakmış

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top