0
Facebook kullanıcıların başlarına oldukça dert açan kötü niyetli uygulamalardan nasıl kurtulursunuz, basit bir şekilde anlatmaya çalışacağız. İlk önce neyle karşı karşıya olduğumuzu bilelim.

Facebook kötü niyetli uygulamalar nedir?

Herkes Facebook'ta çalıştırmak üzere bir uygulama yazabilir. Bu nedenle kötü niyetli uygulamalar konusunda dikkatli olmalısınız. Kötü niyetli uygulamalar, sizden çeşitli eylemler için izin istemektedir. Bir uygulamayı beğenirken sizden istediği izinleri gösterir. Burada sizden gereksiz izin isteyen uygulamaları beğenmeyin.

Bazı uygulamalar profilinize erişip sizin adınıza paylaşımda bulunmak ister. Bazıları durumu abartıp hesabınızdan özel mesaj göndermek ister. Bu açıklamaları çok iyi okumalı ve kullanacağınız uygulamayı iyi belirlemelisiniz.

Bu uygulamalara izin verdikten sonra sizin adınıza arkadaşlarınızın duvarlarında istemeyeceğiniz paylaşımlar yapabilir. Spam, reklam hatta açık seçik ve şittet dolu içerikler bile paylaşabilir. Bu durumdan sıkıntı çeken bir çok Facebook hesabı mevcut. Bu işlemleri yapan uygulamalara “Kötü Niyetli Uygulamalar” denir. Spam yapmak, reklam yapmak için siz uygulamayı beğenirken sizden izin ister. Bu nedenle dikkatli davranmalısınız.

Kötü niyetli uygulamaları durdurmak

Facebook'ta kendi bilginiz dahilinde profilinizden paylaşımlar yapılıyor, arkadaşlarınıza mesajlar atılıyor, istemediğiniz içerikler mi paylaşıyor. Sizde kötü niyetli uygulama mağduru olabilirsiniz. İlk etapta yapmanız gereken onun gönderilerini silmektir. Bahsi geçen uygulamanın bütün paylaşımlarını silmek için “Haraket Dökümü” kısmını kontrol etmelisinzi. Bu sayfada sol kısımda en altta “Tüm Uygulamalar” kısmını göreceksiniz. Burdan sizin yapmadığınızı düşündüğünüz paylaşımları silebilirsiniz. Ayrıca paylaşımı şikayet etmenizi de öneriyoruz. Bu sayede o uygulamanın faliyetlerine Facebook tarafından son verilecektir. Şikayet etmek için “Şikayet Et/Spam Olarak İşaretle” kısmını kullanın.

Arkadaşlarınızın hesabı sapma yapıyorsa

Sizin hesaptan değil; ama istenmeyen gönderiler arkadaşınızın hesabından paylaşılıyor. Bu durumda yapabileceğini bir kaç şey var. Spamı şikayet edin. Bu sayede Spam paylaşım haber kaynağınızda görünmeyecektir. Ayrıca Facebook'un uygulama ile ilgili önlem almasına yardımcı olursunuz. Arkadaşınız spamlar için önlem almıyorsa onu arkadaşlıktan çıkarabilirsiniz. Spamın direk arkadaşınızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız, onun profilini de şikayet edebilirsiniz.

Kötü niyetli uygulamlar ile iglili tavsiyeler

  • Facebook'ta her uygulamayı her sayfayı beğenmeyin
  • Bir uygulama beğenirken sizden hangi izinleri istediğiniz okuyun
  • Facebook'ta uygulamaları kullanmak için illa izin vermenize gerek yok
  • Gereksiz izinleri yok sayın
  • Uygulamanın yapacağı paylaşımları kimin göreceği kısmını “Sadece Ben” olarak değiştirin. Bu sayede kimseyi rahatsız etmezsiniz.
Şunu unutmayın ki sizin hesabınızdan yapılan spam paylaşımlar, insanları rahatsız edecek ve belki sizinde şikayet edilmenize neden olacaktır. Bu şikayetler artarsa Facebook hesabınızı engelleyebilir veya kapatabilir. Dikkatli olmalısınız.

facebook kötü niyetli uygulamalar

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top