5
Android kullanıcılarının çoğu maalesef bilgisizlikten telefona yazılım yönünden çile çektirmekteler. Bir çoğunun Android'de virüs yoktur şeklinde kurduğu cümleleri okuyunca şok olmaktayım. Bu fikirlerinizle o yazılım harikası telefonlarınıza yaklaşmayın bence.

Android zararlıları

İnsanlarda virüs algısı ilginç bir hal almış. Ya virüsü ete kemiğe bürünmüş bir zararlı olarak düşünüyorlar, ya da Android'in kullanıcı sayısını tam kavrayamamışlar. Dünya çapında her işletim sistemi için virüs, genel anlamda zararlı kodlar yazılır. Popüler olanlar sadece popüler işletim sistemleri için yazılır. Her tarayıcının bir açığı aranız ve bunu aşmak için kodlar ortaya çıkar; ama en çok kullanılanlara en çok saldırı düzenlenir. Bu şekilde düz mantık bir paralelliğimiz var. Android, dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. IOS değil, Windows Phone değil, Firefox OS değil, yeni çıkan mobil Linuxlar değil; Android dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. Bu nedenle en çok saldırıya maruz kalan da Android'dir.

Android virüsleri kendini nasıl gösterir?

Android virüsleri en çok uygulamalarla telefonunuza bulaşmaktalar. Google'ın, Google Play'e yüklenen uygulamalar konusunda çok katı bir denetimi yok. Google son zamanlarda işleri sıkılaştırmaya başladı; ama şimdiye kadar Google Play'de yayınlanan uygulamaların önemli bir kısmı içinde zararlı kodlar bulunduruyor. Bir kısmı hiç bir işe yaramadığı halde orda duruyor.

Uygulamaları full sürüm yapıyoruz diye içine kendi zararlı kodlarını yerleştiren kişilerin uygulamalarını yükleyenlerde bu işten en çok zararı görüyor. Son zamanlarda hileli oyunlar, full sürüm ücretli uygulamalar internette Androidle ilgili aranan uygulamalar arasında yer alıyor. Popülerliği arttıkça hackerlar için yeni kurbanlar belirlenmiş oluyor.

Zararlı Android uygulamaları

Zararlı uygulamaların çoğunun reklam amaçlı olduğunu bilmek belki içimizi rahatlatıyor; ama hepsi öyle değil. Mobil bankacılığı sık sık kullanan insanlardan banka bilgilerini almaya çalışan uygulamalarda sık sık rastlanan zararlılardan.

Müzik dosyalarının içine gizlenen reklam uygulamaları en çok rastladığımız zararlılar. Bunun yanında, duvar kağıdı adı altında indirdiğiniz görsellerde telefonunuz için tehlike saçabiliyor. Zil sesleri ve videolar, popülerlik kazandıkça, hackerların tercihi oluyor.

Android antivirüs uygulamaları

yapılan araştırmalarda hiç bir işe yaramayan antivirüs uygulamalarının varlığı kanıtlandı. Bu nedenle kullanacağınız antivirüs uygulamasını seçerken sıkı bir araştırma yapın. Bunun yanında yorumlara mutlaka dikkat edin. Popüler olanları kullanmaya çalışın. Bilindik şirketlerin uygulamalarına yönelin. Bir antivirüs uygulaması paralı diye işe yaradığı anlamına gelmiyor. Para ile satılan ama hiçbir işe yaramadığı gibi birde sisteminize zararlı bulaştıran bir çok uygulama olduğunu biliyor muydunuz?

Android'de virüs vardır

Android işletim sisteminde virüs çalışmaz diyenleri duydum. Bunlara lütfen ilgi göstermeyin. Bu tür yorumlara kanmayın. Bilgisizlikten oluşan cümleler bunlar. Virüsü Windows'a özgü bir şey sanıp, Linux'u, Mac OS'u, tanımayan insan yorumu bunlar. Android'in tam olarak ne olduğunu bilmeyen insan, onda virüs çalışmaz yorumunu elbette yapar. Windows Phone nedir desen bilmez. Bu tür ilginç yorumlara güvenmeyin. Android işletim sisteminde çok sinsi virüsler mevcut. İşin kötü tarafı, Google politikaları nedeniyle Antivirüs uygulamaları bunları tespit etse bile herhangi bir müdahalede bulunamıyor. Burda uygulamaların uyarılarını dikkate almalı ve ona göre telefonu kullanmalısınız.

Android'i güvenle kullanmak için öneriler

  • Bir antivirüs uygulaması kullananın
  • Antivirüs uygulaması uyarılarını dikkate alın
  • Bilmediğiniz kaynaklardan uygulama indirmeyin
  • Hacklenmiş, full yapılmış uygulamalara güvenmeyin
  • Her yerden müzik dosyası, video indirmeyin
  • Bulduğunuz her wifi ağına bağlanmayın
  • Her bilgisayara telefonunuzu takmayın
  • Google Play'deki uygulamalarında virüslü olabileceğini unutmayın.
Bu uyarıları dikkate aldığınız zaman minimum riskle telefonunuzu kullanırsınız.

android virüs

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

  1. Cok dogru bir konu islemissin, cok da guzel aciklamissin tesekkur ederim. Umarim cok insan okur, cok faydali. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç insanlarla karşılaşıyorum. Virüs kavramını sadece Windowsla özdeşleştirmiş bir mantıkla son karşılaşmam neticesinde yazdım. Genel olarak insanlara bir uyarı; şurda yazan bir kaç öneriyi uygulayan kişinin zaten antivirüs kullanmasına gerek yok. Ama androidde virüs yok diyen insana nasıl virüs bulaşmasın? ;-(

      Sil
    2. Gozlerinden yaslar akan tipe bayildim. Virussuz gunler diliyorum.

      Sil
  2. gmdye güncelleme gelcek mi?

    YanıtlaSil

 
tic
Top