4
Avrupalı uzay bilimciler bu güne kadar keşfedilmiş en büyük yıldızı açıkladı. HR5171A ismini verdikleri dev yıldız Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzakta bulunuyor ve Güneş'in 1300 katı büyüklüğünde. Bizim için çok büyük olan Güneş'e göre bu yıldızın inanılmaz büyüklükte bir dev olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Sizi fazla detayla boğmadan ilginç bilgileri vermek istiyoruz. Keşfi yapan Avrupa Uzay Ajansı. Keşif bu ajansın Şili'deki teleskobundan yapıldı ve keşfin bu güne kadar görülmüş en büyük yıldız olduğu açıklandı. Verilen önemli detaylardan biri ise bu yıldızın çok hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiği. Çok önceden yapılan bu keşif yıldızın yeninde görülmesiyle ilginç bilgiler haline dönüştü. Yıldız hızlı bir şekilde büyüyor ve kararsız yapısını sürdürüyor.

Bu şekilde dev yıldızlardan uzayda keşfedilmiş bir çok yıldız var; ama bu keşfedilenlerin en büyüğü. “Sarı Hiper Dev” dedikleri bu yıldızlardan bizim galaksimizde de bulunuyor. Bizim galaksimizde yer alanlardan edinilen bilgiye göre bu kategoriye giren dev yıldızların, ısı değişimleri göze çarpıyor. HR5171A yıldızının da çok hızlı bir şekilde soğuduğu söyleniyor.

HR 5171 A yıldızı

Verilen en ilginç bilgilerden biri de bu yeni keşfin Güneşimizden 1 milyon kat daha parlak olduğu. Yeni devimiz ayrıca her geçen yıl biraz daha büyüyor. Büyürken soğuyan bu cisim kararsız yapısı ve çevresine verebileceği zararla diğerlerine göre özelleşiyor.



Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

  1. başka güncellemeler dee olacak mı acep

    YanıtlaSil
  2. Yüksek ihtimal

    YanıtlaSil
  3. GM Discovery19 Mart 2014 18:26

    Android kitkatin geliceginden haberiniz varmi acaba daha doğrusu boyle bisi varmi ?

    YanıtlaSil
  4. Android kitkat gelecekmi acaba

    YanıtlaSil

 
tic
Top