0
Youtube'un seneler önce kapalı olduğunu, çok uzun süre kapalı kaldığını bir çoğunuz hatırlıyorsunuz. O zaman ki engellenme nedeni daha gururlu ve daha asildi. Şimdi çıkıyor biri, kendi çıkarı için internet sitesi engelleyip, insanların bu sitelerden faydalanma özgürlüğüne balta vuruyor. Seneler önce Youtube'un engellenme nedeni, Atatürk ile ilgili hazırlanan çirkin videoların yayınlanması ve talep olmasına rağmen bu videoların kaldırılmamasıydı. Şimdi Twitter'ın engellenme nedenine bakıyoruz, Youtube'un engellenmesine yol açacak duruma bakıyoruz, Vimeo'nun yasaklanmasına bakıyoruz, çıkarı zedelenen bir kaç kişinin, olayın arkasında olduğunu görüyoruz.

Başbakan konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Yaptığı değerlendirme de diğer ülkeleri örnek göstererek baskıcı politikasını haklı çıkarmaya çalıştı. Youtube'u inceden tehdit etti. Ses kayıtlarının yayınlandığı yer olan Youtube'un domuzun başı olduğunu vurguladı. Bu gelişmeler neticesinde, yazılarımızda sorduğumuz bir soruyu yine tekrar ediyoruz. İddia edildiği gibi bu kayıtların hepsi montajsa, ortada bir hırsızlık yoksa, bu internet sitesi kapatma telaşı neden? Neden bu kadar saldırgansınız?

Başbakan yaptığı açıklamada Youtube'un asıl sorumlu olduğunu vurgularken, teknolojiye yakın bir hükümet olduklarını, öğrencilere 10 milyon tablet dağıttıklarını ve böyle bir hükümet olduklarını vurguladı.

Başbakan Twitter'ın çeşitli ülkelerde yasaklanmasını ve sebeplerini söyledikten sonra, bu örneklere bakarak kendilerinin haklı olduğunu ve Türkiye'nin bir muz cumhuriyeti olmadığını söyledi; ama hangi durumda muz cumhuriyeti oluyoruz? İnsanlar Twitter'da özgürce fikirlerini söylüyorlar diye mi; yoksa kişisel çıkarlarımız için internet sitesi yasaklıyoruz diye mi? Bunu sorgulamak gerekiyor.

başbakan twitter sayağını değerlendirdi

Başbakanın açıklamasından bazı noktalar;

"Bizi üzen boyutu budur. Şu anda biz 10 milyon tablet bilgisayar dağıtmanın hazırlığı içerisindeyiz. 260 bin tablet bilgisayar dağıttık. Bu hükümet böyle bir hükümet, Tayyip Erdoğan böyle bir hükümetin başbakanı. Bizim derdimiz Twitter'ın kendisi değil, yaklaşımı. Twitter'da böyle ahlaksızlar türer de siz defaatle uyarmamıza rağmen, mahkeme kararlarını göndermemize rağmen bunu yaparsanız bize düşen de budur. Bazı yazarlar televizyonlarda yorumlar yapıyor, Ak Parti, başbakan prestij kaybediyor. Hiçbir şey kaybettiğim yok. Ben meydanlara bakarım.

Türkiye'den Twitter'a giden talep ikidir. ABD'den giden 679 talep toplam taleplerin neredeyse yüzde 80'idir. Almanya'ya geliyorum. Twitter Alman hükümetinin talebi üzerine Neo Nazi hesaplarını engellemiştir. Fransa'da ırkçı talepler mahkeme kararı üzerine kaldırılmıştır. Hindistan'da Bodo kabilesi ile ilgili çıkan olaylar nedeniyle ülke genelinde yasaklanmıştır. İngiltere Başbakan Cameron 2010 yılında çıkan olaylar sırasında provokatif olaylar nedeniyle Twitter'a yasak getirebileceğini ifade etmiştir. Ben ülkemdekilere soruyorum, bütün bu olaylar karşısında hukuk tanımazlığınız nedir? Mahkeme kararı Twitter'a iletiliyor. Hiç duymuyor. Sen benim ülkemin ulusal güvenliğini tehdit ediyorsun. Başbakana birileri kalkacak başçalan diyecek. Bütün bunlara rağmen kendileri uyarılıyor ama kaldırmıyorlar. Bu hesaplar maalesef kapatılmıyor. Bizim yapmamız gereken sorumluluk noktasında olan biri olarak, bu işi düzelttiniz düzelttiniz. Düzeltmediniz biz de kapatırız. O zaman yasaklara uysunlar biz de yasağı kaldıralım. Twitter dediğiniz olay nedir? Bir şirket.
Bu olayın arkasında aslında Youtube var. Youtube'un avukatlarıyla çalışıyorlar. Bir avukat hanım kardeşimize hiç edebe adaba uymayan bir şey yaptılar. Ben anlamıyorum bu köşe yazarlarını. Neyin, kimin avukatlığını yapıyorlar. Çeşitli ülkelerden örnekler verdim. Bizim ülkemiz muz cumhuriyeti değildir. Şu anda bir iki taneyle ilgili tamam dediler ama sayı bir iki değil ki. Benim bildiğim 700'e yakın uygulama var. Bunlar şimdi peyderpey kendilerine bildiriliyor. Kaldırmaları halinde gereği yapılır. Uyarıyoruz, gereğini yapmıyorsun. Ben tabii sayın cumhurbaşkanımız böyle bir şey yapmış olabilir. Ben aynı şeyi paylaşmıyorum. Sayın cumhurbaşkanımız tweet atabilir. Ben bunlardan pek hoşlanmıyorum. Bu tür şeylerle uğraşacak vaktim de yok."

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top