0
Astrophysical Journal Letters isimli bir bilim dergisinde yayınlanan makaleye göre güneş sisteminin dışında çok büyük bir gezegende su bulundu. Gezegenin özelliklerine bakılarak yüzyinde su olup olmadığına bakıldı. Su tahmininde bulunmak için kullanılan en önemli veri yüzey sıcaklığı oldu.,

Alexandra Lockwood ve Prof. Geoffrey Blake'in araştırmalarına göre Güneş sistemimizin dışında ve Tau Boötis yıldızına bağlı olan Tau Boötis B gezegeninin yüzey sıcaklığı ve yılıdızına uzaklığı su bulunması için çok önemli bir delil. Araştırmacıların ortaya koyduğu verilere göre güneşine uzak gezegenlerde su bulunma ihtimali daha yüksek oluyor. Bu nedenle uzağı keşfedebilmek için daha büyük teleskoplar kullanılması gerekiyor.

Tau Boötis B'den bahsedecek olursak, gezegnelerimizden Jüpiter'e boyut ve kütle olarak çok benzemesine rağmen yüzey sıcaklığı olarak daha iyi durumda olması, bilim adamlarının ilgisini çekti. Keşfedilen bu gezegen 50 ışık yılından daha uzak mesafede bulunuyor.

Bu tür araştırmalar, insanlar için yaşanabilir alanlar araştırmak adına yapılıyor. Uzayda su bulunduğu taktirde yaşam oluşturmanın kolay olduğu düşünülüyor. Son zamanların en popüler gezegenlerinden biri de Mars. Bakalım uzayda yaşamaya ne zaman başlayacağız.

uzayda su keşfi

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top