0
Son zamanlarda Mars ile ilgili haberleri sıkça duyuyor ve bu teknolojik gelişmeleri takip etmekten geri durmuyoruz. Mars One projesi gelişirken ülkemizden de Mars ile ilgili çeşitli açıklamalar geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklamaları bizi gerçekten şaşırttı ve bu mümkün olabilir mi diye düşünmeye başladık. Şengör'e göre Mars'a bitki dikerek orayı dünyaya çevirmek mümkün.

Mars'a ağaç dikin

Şengör'ün açıklamaları şu şekilde; “Mars'a bütün yapmanız gereken, oraya gidip bitki ekeceksiniz. Ordaki karbondioksitle bitkiler coşarlar, gayet rahat yaşarlar, oksijen pompalamaya başlarlar.” Açıklamalar bizi heyecanlandırmaya yetiyor; ama mümkün mü düşünmeden edemiyoruz. Şengör, Mars atmosferinin dünya ile benzerlik gösterdiğini fakat tek değişikliğin karbondioksit ve oksijen oranında olduğunu söylüyor. Mars atmosferinde karbondioksit %95 civarında iken oksijen kayda değer bir oranda değil. Bu nedenle insanların yaşaması için en temel gerekliliklerden biri oksijeni sağlamak için Mars'a ağaç dikilmesi gerekiyor.

Bitkiler coşar

Balçova Termal Otelde düzenlenen toplantıda konulan Şengör, Mars'a bitki ekmenin yeterli olacağını düşünüyor. Birde basınç farkından bahseden profesör bu sorunların halledilince Marsta doğal olarak yaşanabileceğini vurguluyor.

Uzayda yaşam

Uzayda yaşamın bu kadar kolay olduğunu hiç düşünmemiştik. Mars One projeside bir kaç sene içinde Mars'ta kalıcı bir koloni kurmayı planlıyor. Peki bunlar bu kadar çabuk nasıl olacak? Demek ki daha açıklanmayan projeler mevcutç Peki profesörün açıklamaları doğru olabilir mi? Sadece ağaç dikerek Mars'ı oksijenlendirmek mümkün mü?

Bitkilerin fotosentez ile enerji ihtiyaçlarını karşıladıklarını biliyoruz. Fotosentez ile atmosferdeki karbondioksiti emen bitkiler, fotosentez işleminden sonra oksijen meydana getiriyor ve atmosfere salıyor. Ama bitkilerin gece oksijen soluduğunu da biliyoruz. Fotosentezin en önemli gerekliliği güneş olmadığı zaman bitkierde insanlar gibi oksijen tüketiyor. Peki Mars'a dikilen bu bitkiler gece olduğunda ne soluyacak? Oksijen seviyesinin yetersiz olduğunu biliyoruz. Oksijen seviyesi yeterkli olana kadar bitkileri Mars'ta yaşatmak mümkün mü?

Su olmadığı içinbu bitkiler nasıl yaşayacak? Yoksa Mars'ta su var mı? Geçici kolonilerde bu sistem mi kullanılacak? Acaba oksijen yeterli düzeye ulaşana kadar bitkiler koruma altına alınacak ve çoğalmaları mı sağlanacak?

mars one projesi gerçek oluyor

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top