0
Amerika’da yapılan ve Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bir araştırma, kafein ile hafıza ilişkisini ortaya koyuyor. 160 kişi üzerinde yapılan araştırma, kısa süreli hafıza hareketlerini inceliyor. Araştırma ayrıca öğrenme becerisi ile ilgili birkaç detayı ortaya koyuyor. Araştırma detayı yazımızın devamında.

Deney nasıl yapıldı?

İlk etapta deneye katılan kişilerden belirlenen resimlere bakmaları istendi. Daha sonra deneklerin belli bir kısmına belli bir miktar kafein verildi. Diğer kısmına kafein olmayan ve herhangi bir etkisi olmayan boş bir tablet verildi. 24 saat beklendikten sonra iki guruptan, bir önceki gün gördükleri resimleri hatırlamaları istendi. Kafein alan deneklerin hatırlama konusunda daha başarılı oldukları belirlendi.

Kafein sizi uyanıklaştırıyor

Uzmanların açıklamasına göre gördüğünüz bir şeyi unutmanız birkaç saat sonra gerçekleşiyor. Kafein alan kişilerde bu sürenin uzadığı açık bir şekilde görünüyor. Bununla birlikte kafein alan kişilerin, arasında çok az farklar olan benzer resimlerdeki farkları hızlı ve kolay fark ettikleri belirtiliyor. Uzmanlarda gelen açıklamada, kafeinin daha çok zor olan hatırlama ve fark etme konularında işe yaradığı söyleniyor. "İnce farkları olan bu resimleri değil de standart hatırlama hafızasını kullanmış olsaydık kafeinin etkisini görmeyecektik. Fakat bu malzemeler kullanıldığında beynin daha zor ayırdedici işlemler yapması gerekiyor. Buna model ayrımı diyoruz ve deneyimizde bu özgül işlemin kafein sayesinde güçlendiğini görüyoruz."

Kafein sinir yapıyor

Toplum içinde genel bir bilgi olan kafeinin sinir yaptığı, bu araştırma ile de ortaya koyuluyor. Uzmanlardan yapılan açıklamada, kafeinin abartılmadan kullanılması gerektiği söylendi. Ayrıca düzenli olarak kahve içenlerde alışkanlıktan kaynaklı bir değişme olmayabileceği ya da farklı miktarlarda kafein kullanmaları gerektiği söylendi.


kafein ve hafıza araştırması

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top