0
Youtube, bir kaç senedir 4K video kalitesini desteklesede, ülkemizde bunu görmek çokta normal, sıradan bir durum değildi. Bunun en büyük nedeni, ilgil alanlarımıza baktığınızda bu kadar kaliteli bir videonun varlığı kimseyi ilgilendirmezken, çoğumuzda ne 4K kalitede bir ekran var ne de hızlı bir internetimiz. 50Gb indirmeden sonra adil kullanım kotası uygulanıp 3Mbps'ye düşen internetimizle 4K video oynatmak, bir de Youtube gibi yoğun bir video sosyal ağında bunu yapmak ülkemizde işkencenin diğer adı sanırım.

Ülkemizde pek rastlanacak bir kalite olmaması, bu videoların Youtube yüklenmediği anlamına gelmiyor. İki seneden fazla zamandır 4K video kalitesini destekleyen Youtube, bu şekilde adlandırılan kalitede daha anlaşılır olması için isim değişikliğine gitti. 4K videolar artık 2160P şeklinde adlandırılacak. Biz isterseniz bunların ne anlama geldiğini kısaca açıklayalım.

480P, 720P, 1080P gibi rakamlar ekran çözünürlüğünü işaret etmektedir. Örneğin 1080P ifadesi, 1920X1080 çözünürlükte bir video anlamına gelir. Bunun bildiğimiz karşılığı full hd dir. Görüntü kalitesiyle birlikte dosya boyutuda artmaktadır. Görüntünün düzgün bir şekilde oynatılabilmesi için ekran kalitesinin ya eşdeğer ya da daha iyi olması gerekir. Yani 1280X720 çözünürlüğe sahip bir ekranda full hd izlemeye kalkıştığınız zaman hem sıkıntı yaşarsınız hem de aynı kaliteyi alamazsınız. 4K 'nın anlamıda 4096X2160 çözünürlük demek oluyor. Bu değer full hd görünütüden iki kat daha kaliteli bir görüntü sunıyor.

youtube 4k video

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top